Джон Ленън: Преди Елвис нямаше нищо

Кралят на рока продължава да бъде сред най-печелещите мъртъвци

Джон Ленън: Преди Елвис нямаше нищо | StandartNews.com

Човекът, който завинаги промени поп музиката, днес можеше да навърши 80

Ако на 16 август 1977-а не бе починал от свръхдоза наркотици, днес Елвис Пресли щеше да навърши 80. Изпълненията му звучат в целия свят, а популярността му рядко може да бъде конкурирана дори в съвременния шоубизнес. Годишните приходи от продажбите на албумите и филмите му се равняват на 40 милиона долара. Тогавашният президент на САЩ Джими Картър го определя като един от символите на Америка. Въпреки че всяка година в деня на смъртта му хиляди фенове се събират в имението "Грейсленд" в Мемфис, щата Тенеси, където е гробът му, все още има хора из планетата, които смятат, че кралят на рока е жив. Макар и вече все по-рядко, се появяват информации, че е забелязан в различни части на САЩ или отвъд Атлантика. Елвис нерядко е представян като подпухнал дебелак, облечен в покрит с кристали гащеризон - образ, който не е много далеч от вида му през последните години от живота му. Факт е обаче, че той промени популярната музика завинаги. "Преди Елвис нямаше нищо", казваше Джон Ленън. А Брус Спрингстийн определя музиката му като "прошепната мечта в ухото на публиката".

"Грейсленд" е най-посещаваният дом в Америка. Имението е и най-известната сграда след Белия дом. През 1991 г. е включено в националния регистър с исторически места. Над 600 000 туристи всяка година осигуряват приходи от около 30 милиона.

Интересно какво ли би станало от брата близнак, роден с Елвис Арон Пресли в Тупело, Мисисипи, на 8 януари 1935-та. За нещастие Джеси идва на бял свят вече мъртъв. Трагедията засилва още повече майчините грижи, с които оцелялото момче е обсипано. Още като малък Елвис пее с баща си Върнън на религиозни събирания, концерти, в църквата и е твърде повлиян от псалмите. На 8 печели първата си награда като певец - 5 долара от местен музикален конкурс, на който изпълнява баладата "Old Shep" (Старият овчар). Семейството се мести в Мемфис, когато малкият е на 13 и той започва да пее на събиранията за танци. Елвис води двойствен живот - на доброто момче и на бунтаря. Той се конти в лъскави дрехи в розово и черно и подражава на Джеймс Дийн. Но пък е дълбоко религиозен и посещава църквата редовно. Майка му е неговият гуру.

На 19 работи като шофьор на камион за електрическа компания. Но отива в звукозаписната компания "Sun Records" заради любовта към майка си. Като подарък за рождения ден на Гладис, той прави версия на "My Happiness" ("Моето щастие"), използвайки "That's When Your Heartaches Begin" ("Това е, когато сърцето започва да боли"). Мениджърът на студиото Марион Кейскър забелязва необикновения стил на пеене и съобщава на собственика на "Sun Records" Сам Филипс за потенциала на юнака. В Пресли Филипс вижда нещото, за което отдавна е мечтал: бяло момче, което пее като чернокож.

Дебютната плоча на бъдещата звезда на рока, записана в Sun, е с необикновената "That's All Right (Mama)" ("Всичко е наред" (Мама). От другата страна е "Blue Moon Of Kentucky" ("Синята луна на Кентъки") - кънтри песен, като аранжиментът я представя по-скоро като ритъм енд блус. Плочата е издадена в 20 000 екземпляра. Постепенно Елвис става все по-популярен, а фенките полудяват по време на почти еротичните му представления. Последният му сингъл за Sun е кавър версия на "Mystery Train" ("Мистериозният влак"), който по-късно е определен за абсолютен рок енд рол.
Следваща фаза от кариерата му настъпва, когато е забелязан от Том Паркър, бивш панаирен търговец, вече мениджър на няколко кънтри певци. Полковника, както е прозвището но Паркър, убеждава Сам Филипс, че е в негов интерес, ако позволи на момчето да отиде на по-високо ниво. Звукозаписната компания "RCA Records" вече е забелязала феномена и се съгласява да плати на "Sun Records" 35 000 долара за правата му - доста сериозна сума за онова време. На 10 януари 1956 г., само 2 дни след 21-вия си рожден ден, Пресли влиза в студиото в Нашвил и записва дебютната си сесия "Heartbreak Hotel" ("Хотелът на разбитите сърца"), един от най-забележителните поп записи, издавани някога. Сингълът се задържа на първо място в класациите в продължение на цели 8 седмици. С хонорара от хита Пресли купува "Грейсленд" с площ 5,7 хектара за 103 000 долара през 1957-ма и живее там до края на дните си.

Бъдещият идол на милиони достига за втори път до номер едно в класациите с баладата "I Want You, I Need You, I Love You" ("Искам те, имам нужда от теб, обичам те"). След това записва най-успешния двоен сингъл в историята на попа - "Hound Dog"/"Don't Be Cruel" ("Ловджийско куче/Не бъди жестока"). Записаната след това "Love Me Tender" ("Обичай ме нежно") оставя Елвис в историята завинаги.

През 1958 г. постъпва в армията, където е обявен за образцов войник. Прекарва по-голямата част от 2-годишната си служба в Германия. След като се връща в Америка, се изкачва отново на първо място в класациите с изключително успешния "It's Now Or Never" ("Сега или никога"), за който е използвана мелодията на италианската песен "O Sole Mio".
През 42-годишния си живот Краля на рока изнася само 5 концерта извън Щатите. Те са в Канада през 1957-ма. Малко преди смъртта си започва да организира европейско турне. Полковника се е страхувал за живота му, ако го пусне в Европа.

Но битието на Елвис има и дълбоко тъмна страна. Живее само нощем и никога не излиза навън, за да не бъде нападнат от фенове. По цял ден гледа телевизия и изпада в пристъпи на ярост. Заобикаля се с поне 15 здрави южняци - така наречената "Мемфиска мафия", които служат като бодигардове, слуги, камериери или просто придворни шутове на Краля. Всички са носели пръстени от злато и диаманти, подарени им от певеца. Върху тях е имало гравирана мълния и буквите TCB (съкращение от израза "Take Care of Business").

"Грейсленд" постепенно се превръща в златен затвор и животът на Елвис тече в уж безгрижно вълшебство. Употребата на наркотици, за която Елвис използва шифъра "разходка до магазина", започва в армията с дексидрин. По-късно той се тъпче с всякакви успокоителни, за да издържи на напрежението на концертите и славата. Появяват се първите сериозни проблеми със здравето, започва да пълнее. При аутопсията, след като умира от сърдечна криза в спалнята си, в кръвта му са открити повече от 10 различни медикамента.

Елвис е изместен от първото място в класацията на "Форбс" за най-добре печелещите мъртъвци през 2006-та от Кърт Кобейн, самоубилия се вокалист на "Нирвана".


Имал над 1000 жени, но бил срамежлив

Елвис притежава магнетичната комбинация от плътни устни, премрежен поглед и почти животинска сексуалност. Вилнее и безчинства на сцената. Тъпче панталона си с тоалетна хартия, за да подчертае своята мъжественост. Една Хопърго нарича "заплаха за младите момичета". Наричат го с "Елвис дупето" и "Сър Въртящи се бедра". Той мрази този имидж и е дълбоко наранен от приписваната му сексуална слава. "Никога не бих наранил момиче - аз просто живея, когато пея- ако трябва да го правя скован, ще умра!", казва Кралят.

"Не се чувствам секси, докато съм на сцената", оплаква се той на майка си. През 1956 г. вече е направил първия си милион. 10 години по-късно е най-високо платената личност в историята на музикалния бизнес. През живота си печели може би милиард долара. След смъртта му започва масова истерия. Момичета крещят, че са правили любов с духа му. "Грейсленд" е окупиран от женски тълпи. Много биографи лансират идеята, че голямата любов на Елвис е всъщност неговата майка Гладис. Тя живее за сина си и го боготвори. Когато умира през 1958 г., Пресли е съкрушен.
Елвис има само още една голяма любов - Присила. Когато е в Германия като войник, среща 14-годишното момиче, дъщеря на американски офицер. Сила, както той я нарича, е женствена, невинна и забележително зряла за възрастта си. Той получава от баща й позволение да я отведе в "Грейсленд". Записва я в католическо училище. "Бил съм с не по-малко от 1000 жени в живота си, но тя е единствената за мен", казва звездата. Двамата спят заедно, но Елвис не позволява на Присила да го придружава в Холивуд, където има десетки любовници.

Освен по звездите, Краля се заплесва и по простосмъртни. Вирджиния Съливан, касиерка в киносалон, твърди, че била негова любовница в продължение на 14 години - от 1953 г. до 1967-ма. Елвис се жени за Присила през 1967 г, когато тя навършва 21. Точно девет месеца по-късно се ражда дъщеря им Лиса Мари. "Мемфиската мафия" бди над Присила денонощно. Тя обаче се уморява от живота в "Грейсленд", тъй като прекарва седмици, без да види съпруга си. Но дори докато Елвис е вкъщи, те нямат личен живот - антуражът им ги следва навсякъде.
След петгодишен брак Присила съобщава на Елвис, че е влюбена в друг мъж и иска да го напусне. Любовникът е Майк Стоун, нейният учител по карате. Семейството се разделя през 1972 г. и се развежда година по-късно. Присила получава 2 милиона долара.

Елвис изпада в депресия. Запълва живота си с дрога, жени, работа и ядене. След Присила за Елвис има само една важна жена - Линда Томсън, "Мис Тенеси 1972". Когато среща Елвис, тя е девствена. Премества се в "Грейсленд" и връзката им продължава няколко години.

Към края Елвис среща още една "мис" - 19-годишната Джинджър Олдън, "Мис Мемфис 1976". Той й подарява обичайния кадилак и пръстен за 85 хиляди. Тя е с него и в нощта на смъртта му. Въпреки че в началото на своята кариера Пресли е свенлив, той наистина е имал всяка жена, която е пожелал. Между 20 и 30-годишната си възраст, когато е млад и здрав, той редовно прави секс с две или три различни партньорки на ден. Но на финала дрогата напълно заменя секса. Според биографията "Какво се случи?", чийто автори са трима от бившите му бодигардове, Кралят е имал изключително ясни предпочитания. Той не си падал по пищни бюстове, а харесвал стройните крака и бедра. Обожавал изящните и женствени дами, но непременно неомъжени и без деца. Обичал да гледа себе си и своята партньорка в огледалото, монтирано на тавана в спалнята. Рок иконата всъщност предпочитал младите и неопитни момичета, които не биха могли да го сравняват с никого, твърдят още авторите на "Какво се случи?". Дори абсолютен крал като него не можел да се отърве от своята притеснителност.

31 филма - нищо особено

Елвис участва в 31 игрални филма, отзивите за които са доста въздържани. След 1962 г. той решава да снима по три на година, което не говори добре за тяхното качество. В "Да те обичам" е шофьор на камион, който става поп звезда, а песента към филма "(Let Me Be Your) Teddy Bear" е номер 1 за 7 седмици. Най-успешният в кариерата му е "Затворнически рок" с изключителния саундтрак и вдъхновяваща хореография. Партнират му известни актриси - Мери-Ан Мобли и Нанси Синатра. Докато снима "Viva Las Vegas" през 1964 г., Елвис започва връзка с екранната си партньорка, актрисата и певица Анн-Маргрет. По настояване на Полковника скоро прекратяват отношенията, но след всеки неин концерт в Лас Вегас, й изпраща цветя, аранжирани във формата на китара.

Любопитно

- Продал е над 1 милиард албума - повече от който и да е музикант в историята.
- Потомък е на прадядото на Ейбрахам Линкълн и далечен братовчед на бившия американски президент от 70-те Джими Картър.
- Баща му Върнън с години се е борил са извади семейството си от беднотията и е прекарал доста време в изправителен дом поради фалшифициране на чекове. Тежко изживява смъртта на първата си жена Гладис и с болка се развежда с втората малко преди смъртта си през 1979-та.
- През 1960 г., след отбиването на военната си служба, Елвис тежи 76 килограма. В деня на смъртта му е 120.
- Има 14 номинации и 3 награди "Грами".
- Записва повече от 600 песни, но нито една не е негова.
- До около 20-тата си година Елвис е с руса коса.
- На 30 юли 1954 г. Елвис изнася един от първите си концерти в парк в Мемфис. По време на шоуто е много нервен и краката му започват да треперят толкова силно, че крачолите на панталона му чарлстон се залюляват. Момичетата в публиката пощуряват и музикантът решава да включи тези движения в бъдещите си концерти.
- Някои от сценичните костюми на Елвис тежат повече от 13 килограма.
- На 21 декември 1970 г. Елвис се среща с президента Никсън в Белия дом. Преди това му изпраща писмо от 6 страници, в което изразява желанието си да бъде назначен за "федерален агент с неограничени пълномощия" към Бюрото по наркотиците и опасните лекарства. По време на срещата Пресли определя членовете на групата "Бийтълс" като "врагове на Америка" заради любовта им към наркотиците и антивиетнамските им политически убеждения. Никсън не се съгласява да изпълни молбата на Елвис, но му връчва значка с надпис "Специален агент".
- Имал е черен колан по карате, който получава през 1960-та докато служи в Германия. Любовта му към бойните изкуства продължава през целия му живот.
- В началото на 60-те години Елвис осиновява шимпанзе на име Скетър, чийто предишен собственик е цирков артист. Маймуната е обучена да гледа под полите на жените и това страшно забавлява певеца. Той често събира в дома си своите приятелки и кара Скетър да изпълнява атрактивния си номер.
- Изключително лаком е дори преди да надебелее в последните години от живота си. В началото на кариерата си той заявява в интервю, че може без проблем да погълне 8 огромни сандвича със сирене, два с бекон, маруля и домати и три млечни шейка.
- "Лед Цепелин" били големи фенове на Елвис. Срещат го случайно в хотел в Лос Анджелис през 1973-та. Момчетата останали безмълвни от изненада, но Елвис се приближил до тях и разменил часовника си за 5 хиляди долара с този на басиста Джон Пол Джоунс, на който имало снимка на Мики Маус. От този момент нататък музикантите от групата имали запазени места на първия ред на концертите на Краля.
- Колекционирал е оръжия и мраморни статуи на Венера Милоска и Жана д'Арк.
- Малко преди смъртта си той решава да прибави още едно "а" към второто си име, за да го направи библейско (библейският Аарон е брат на еврейския пророк Моисей).
- В края на 2004 г. импресариото Робърт Силърман купува 85% от собствеността на Пресли, което включва правата върху името му и управление на "Грейсленд". Дъщерята на певеца Лиса Мари притежава останалите 15%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай