Българка показва усмихнатото лице на Лондон

Звездите в британската столица не са като нашите, нито ароматът на липите, казва момичето от Перник

Българка показва усмихнатото лице на Лондон | StandartNews.com

Имало едно време...места, където хората научавали всичко за света.
Тези места се наричали библиотеки...
Имало едно време...хора, които си казвали повече красиви думи, 
Защото четяли поезия...
Имало едно време...деца, които вярвали в приказки...
Имало едно време... малка, българска книжарница в Лондон...
Живеели някога в Лондон две приятелки. Казвали се Елина и Милена и обичали да четат книги, изписани със загадъчна азбука, наречена кирилица. Приятелките харесвали книги, които можели да прелистят и усетят. И така, от любов към книгите си направили книжарница за българи в Лондон, която нарекли „Имало едно време...“
Хайде, разкажете ни вашата история...


Тази история е разказана на сайта на една българска книжарница и библиотека в Лондон. Жителите на "Уоутамстоу", един от най-гъсто населените с нашенци квартали на британската столица, я знаят. И заради хубавите книги, които можеш да си вземеш, и заради приятната обстановка, в която, докато си пиеш кафето, да прочетеш нещо на родния език, и заради възможността да си побъбриш със сънародник, а и не само. Мнозина идват просто да поприказват с чаровната българка Елина Стоянова. Тя е на 32 г. и е от Перник. Едно обикновено българско момиче, дошло в Лондон преди 7 години, за да търси нов живот. Но и толкова необикновено с добрите дела, които прави, че е забелязано от кмета на Лондон Садик Кан. Той я избрал за българския участник във видеото към кампанията му "Лондон е отворен", която цели да представи столицата на Англия като добър за бизнес град. Кан е горд с това, че в Лондон живеят 1 милион граждани на ЕС. Той подкрепя втори референдум за Брекзит. Във видеото са показани чуждестранни предприемачи в мегаполиса и техните магазини. И една единствена българка -  Елина. 
"Аз съм една от многото собственици на малки бизнеси в Лондон, комуникирам с общината, сетили са се за мен и са ме поканили да участвам във видеото. Просто може би моето занимание е по-интересно. Кметът иска всички, които живеем тук отдавна, да покажем, че оставаме в Лондон, че имаме правата да се чувстваме добре", споделя Елина. Видеото може да се види на  страницата на кмета на Лондон. 

Подкова, намерена в Пирин, обърнала живота й

Само преди 7 години нещата изглеждали по друг начин. Елина е учила в София за интериорен дизайнер. Опитала с една състудентка да си направят фирма, но не им провървяло. "Започна да ми става тясна София. Имах приятел в Лондон, покани ме да живея тук и дойдох. Работила съм какво ли не. Първата им работа за 6 месеца беше камериерка, била съм на рецепция в хотелиерския бизнес, сервитьорка. В началото ти е интересно - излизаш, ходиш на различни събития. Но започваш да се замисляш: "Какво правя тук?" Исках да има смисъл от мене. Не знаех с какво да се захвана. Към третата година се почувствах тягостно. Винаги съм си мечтала да имам нещо свое. Полека-лека започнах да се запознавам с много българи, които живеят от доста години в Лондон, но четат само на английски и са отвикнали от родната реч.  Започнах да търся работа по специалността си като интериорен дизайнер, направих си някакви проекти. Отвсякъде ме отрязаха", споделя Елина.  
Решила да се прибере за малко в България. И късметът сам дошъл при нея. По време на едно екскурзионно летуване в Пирин намерих по изгрев слънце една подкова, която вече е тук, в книжарницата. Това беше моят късмет. И една сутрин, след като си бях прочистила мозъка, ми дойде в главата идеята за книжарница". Елина споделила идеята с няколко човека. Казали й, че звучи чудесно, но... дотолкова. "Моя приятелка ме подкрепи. Това беше Милена, която беше разстроена от работата си и искаше да прави нещо различно. Отидохме в бюрото по труда да питаме как се прави бизнес в Англия. Насочиха ни към организации за малък бизнес, каквито има към всяка община. Предоставят безплатно ментор, който да води изготвянето на бизнесплана ти. Хванахме се с Милена, отидохме в нашата община. Първите няколко минути разговорът мина ужасно при един възрастен  кореняк англичанин, който се е наслушал на какви ли не идеи за бизнес. И като му казахме, че искаме да правим книжарница, и то на български в Лондон, ама търсим финансиране, за малко да ни отреже. Но някак си може би почувства, че наистина силно го желаем. Отвори си сърцето като човек, а не като бизнесмен", споделя младата жена.  
Така започнали двете с Милена. Около половин година отнело изготвянето на бизнесплана. След това било много трудно да намерят помещение. "Година и няколко месеца отне. В Лондон, ако нямаш доказал се бизнес, трудно ти дават помещение. Искат гаранции, някой да те е препоръчал. А ако бизнесът ти е чисто нов, искат да предплатиш 12 наема напред. Вече бяхме на път да се откажем, но един ден реших да разширя кръга на търсене. Намерихме това помещение в квартал "Уоутамстоу. Нямах представа, че тук има толкова много българи. На 200 м от нас има търговска улица, половината от нея е с български ресторанти, баничарници, фризьорски салони", разказва Елина. 

Раят за четящите хора

В началото започнали буквално от нулата. Направили проучване, поръчвали по 10-20 книги от всички български издателства. Купували стари издания, с помощта на родителите си ги транспортирали. Постепенно библиотеката се пълнела с литература. В момента там има 1000 книги, а 200 са в продажба. Много хора започнали да даряват. Съвременна литература, исторически, детски книги и списания, стотици авторски трудове могат да бъдат открити по полиците на библиотеката. За да я ползва човек, плаща членски внос. А хора има всеки ден. Елина помни само един единствен ден, в който никой не влязъл. 
"Много клиенти са чужденци, идват на кафе, радват се на обстановката. Тук има много хора, които работят с лаптопите си. Идват и  писатели. Сред тях е известният английски писател Кристофър Бъкстън, който издава в България. Той е женен  за българката Анна Бъкстън, която наскоро е издала книга у нас - "Европейките султанки на Османската империя". От българските писатели е идвала Наталия Делева с дебютния си роман "Невидими", на която известният автор Георги Господинов е правил рецензията", не без основание се хвали Елина. 
В библиотеката са правили и много поетични вечери, като едно от най-запомнящите се събития е тази на световната поезия. Купили  няколко бутилки мавруд и се започнало. Имало хора от Непал, Китай, Италия и всеки четял на родния си език поема, а после - на английски език. "Общо взето, никой нищо не разбра, но обстановката беше много чаровна", смее се Елина. Всяка седмица в библиотеката и книжарницата се случва нещо. Правят се изложби, честват се рождени дни, имало и концерт, свирили са на цигулка, на пиано. Веднъж дори направили театър. Сглобили сцена от палета, а актьор - приятел на Елина, изнесъл представление за 20 човека. Имало и случаи да прожектират стари български филми. За Коледа си правели базари с ръчно произведени бижута. 
След две седмици в библиотеката ще има изложба на везани авторски творби на арх. Веселинка Тихова, а Гергана Сиракова- Буболини ще представи бижута с мотиви от автентични български шевици. "На събитието ще можете да разгледате уникалните миниатюри - везби, както и да научите повече за историята и влиянието им върху всеки от нас. Ако желаете да притежавате някои от малките уникати, ще имате възможност и да ги закупите. Материалите и цветовете са старателно подбрани, съобразни с древната традиция на българската везба. Като допълнение Буболини (в лицето на музикалния педагог Гери) ще представи част от колекцията си „Шевиците разказват“, включваща бижута и аскесоари с мотиви от автентични български шевици. Защото е българско, ръчно сътворено от ръцете на българка! Защото обичаме родината си и държим на корените си! Защото няма по-красива от българската шевица! 
Защото тя е вечна!", кани Елина. На приятелското събитие ще се почерпят и с традиционни български разядки и вино. Входът е свободен. 
"Хората започнаха много повече да ни търсят, защото сме нещо като читалище, като духовно средище. Всеки, който има талант и има какво да представи, е добре дошъл. Толкова много талантливи хора има. Откакто отворих книжарницата, видях колко начетени хора има. Като се съберем, не се питаме кой какво работи, не говорим за това къде е най-евтино. Говорим много за България", споделя Елина.
Семейство Йорданови - родителите й, я подкрепят от самото начало. Благодарение на тях получава всички книги, за които има поръчки. Обича литературата благодарение на майка си Силвия, която е ботаник, а планината й е страст заради баща й Данчо. Сестра й Лилия има влечение към музиката. И тя е в Лондон, дошла е преди 3-4 години и я подкрепя. "Имаме много силна връзка. Понякога много се изморявам и идва да ме замества. Всички несгоди, които имам, винаги мога да споделя с нея, да ми даде стимул", казва Елина. Младата жена твърди, че й липсват планината и въздухът от България. "Липсва ми мирисът на липа, тук има много липи, но мирисът въобще не е същият. Като кацнеш на летището в София, колкото и да е мръсен въздухът, е различен. И небето - чистото небе - виждат се звездите. Лондон е осветен и звездите не се забелязват. Изобщо не вали, колкото си мислим, но небето е като сив похлупак през повечето време. Не е чисто като у нас", с носталгия си спомня момичето.
Освен книгите, тя обича и музиката, особено рока. Понякога рисува. Има и любим - българин, който я приземява, защото понякога  обича да лети в облаците.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай