180 танцьори от пет страни на галаконцерта на Балканския фест в Кърджали

180 танцьори от пет страни на галаконцерта на Балканския фест в Кърджали | StandartNews.com

Стотици кърджалийци аплодираха изпълненията на участниците в галаконцерта на деветото издание на Балканския фестивал на турския фолклор и поезия. На сцената в Градската градина състави от пет страни показаха танцовото богатство на България, Гърция, Турция, Македония и Румъния. Сред тях бяха ансамбълът за татарски фолклор „Карасу"от румънския град Меджидие и формация към турското младежко сдружение в град Комотини. Съставът Хамзабей-Мурадие от град Бурса бе включил и прочутия танц на дервишите „Сема". Република Македония гостува с два състава от град Валандово, а ансамбъл „Кърджали" достойно представи домакините. Гости на заключителната вечер бяха зам.-генералният консул на Турция в Пловдив Имрен Кайгасъс, кметове на общини, председатели на местните парламенти и общински съветници.

„Кърджали отново даде пример, че сме най- толерантният град на България и на Балканите. Нашият регион, Балканският полуостров, има и друго лице, което е просълзено, което е пълно с мъка и познава ужаса на междуетнически конфликти. Балканският фестивал е отговорът на Кърджали против нетолерантността", подчерта кметът Азис и приветства участниците.

Галаконцертът, продължил близо три часа, завърши с изпълнения на световноизвестните виртуози на акордеона и цигулката Нешко Нешев и Недим Налбантоглу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай