5000 изригнаха с Тото Кутуньо

Тото Кутуньо очарова НДК за пореден път

5000 изригнаха с Тото Кутуньо  | StandartNews.com

Не повярвах на ушите си, когато преди години чух съвършените композиции на Емил Димитров, сподели световният италианец

Страхотният музикант постави финала на тричасовото си шоу с "Моя страна, моя България"

Тото Кутуньо дирижира 5000 свои фенове в зала номер едно на НДК, за да пеят с него - от "Аз съм италианец" до "Моя страна, моя България". Световноизвестният автор на 300 шлагера излезе с леко забавена крачка на сцената и побърза да се извини: "Паднах, но ще се оправя". После подкани всички да се посветят на романтиката и започна със "Серената". Веднага след това представи Clandestino - за бежанците, които акостират полуживи с лодки на остров в Сицилия.

Между парчетата жени и деца поднасяха цветя и получаваха целувки от неостаряващия чаровник. Той периодично подкачаше госпожиците, че не може да ги покани на вечеря, тъй като е с Кристина, майката на сина му Нико, а тя зорко бди. Тото често припомняше на мъжете, че трябва да прегръщат дамите до себе си. "Вече поне пет пъти идвам в България и вие всеки път ставате все по-хубава страна. Растете! Благодарим ви за това, че сте част от обединена Европа", каза Тото преди хита си от "Евровизия" Insieme 1992. Кутуньо не пропусна да наелектризира народа с евъргрийните, създадени от него за авера му Адриано Челентано.

За никого не е тайна, че Тото безкрайно държи на приятелите си. Неслучайно той нарича Ал Бано "моят брат". С него и с Умберто Тоци направиха великолепно шоу преди време в НДК. Но може би най-верният човек на Кутуньо е неговият "ординарец" Гуидо. През цялото представление той беше буквално на няколко крачки от своя "генерал". (Когато на Тото му поставят страшната диагноза "рак", сицилианецът е категоричен: "Умре ли, умирам и аз!". За щастие, не се случва нито едното, нито другото.)

След антракта настъпи "парижката" част. Тото изпя пет от 20-те мегахита, които някога сътворява за незабравимия Жо Дасен. Тогава Кутуньо съвършено случайно започва приятелството си с Дасен, изпращайки му "Африка". "Написах тези ноти - но те не са за мен. Мисля, че са по-подходящи за теб", мотивира се италианецът. Следват безпрецедентните "Ако ти не съществуваше", "Люксембургската градина" и всички останали. Мъжката им дружба продължава до последния дъх на прекрасния Жо. Всъщност "френската връзка" при Тото открай време е доста силна - негови парчета са в репертоара на Далида, Силви Вартан, Джони Холидей.

В триумфалния финал във вторник се включиха уникалният китарист Том Синатра и оперният ас Джузепе Ранцани. Невероятният тенор и Тото изпълниха култовата песен на покойния Лучо Дала Caruso. Джузепе обра овациите и с Nessum dorma от "Турандот". Оркестърът на Класик ФМ с Алтеризио Паулетти на пулта бяха брилянтни.

Временното сбогуване на Тото с почитателите му у нас логично беше с "Моя страна, моя България". "Не повярвах на ушите си, когато някога чух за първи път съвършените композиции на Емил Димитров", върна лентата той. Тогава пита мениджъра Яна Янчева - негова приятелка и главна виновничка за тукашните му гастроли - с какво да изненада публиката на концерт с Краси и Вили Гюлмезови от "Шик". Яна му казва веднага: "Опитай с втория национален химн в държавата". Сега пък обяснила на Тото, че гилдията и фенове наскоро отбелязаха 10 години от смъртта на Емил.

"Тото е човек, който умее да цени таланта у другите. Всъщност изпълнението беше неговата почит към колегата", коментира Яна днес, малко след като изпрати Кутуньо на летището. "Предупредиха го, че преди Милано ще има лека турбуленция. Той отговори: "Това въобще не може да ме изплаши - след всичко, което съм преживял досега". Въобще той е много голям. Въпреки че е скромен и земен. По разни летища непознати хора минават покрай нас и се обръщат към него: "Маестро, вие сте голям". А той винаги репликира: "Никой не е по-голям от вселената. Подобни комплименти ме караха да се изчервявам до 35-тата ми година".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай