Житото поевтинява

Житото поевтинява | StandartNews.com

Рекордни запаси от пшеница в света, добра реколта в страните, които са големи производители на зърно и намалено търсене. Всичко това води до поевтиняване на житото. Между 6 и 11 на сто е спадът на годишна база в различните страни, отчитат от Софийската стокова борса. У нас цената на пшеницата към момента е 300 лв. без ДДС, което е с 10% по-евтино от миналата година, каза Антонина Белопитова от ССБ. Цените у нас се диктуват от световните и затова не можем да очакваме, че само у нас ще има поскъпване, обясни шефът на ССБ Васил Симов. Според него родните земеделци трябва да се подготвят за доста сериозна конкуренция от страна на Русия, Украйна, Казахстан и дори Румъния.

Очаква се Казахстан да започне агресивен износ през руските пристанища, защото добивите в страната са повече от предишните години и с много добро качество. Заедно с Украйна и Русия общото количество пшеница, което могат да предложат за износ, е над 35 млн. тона, коментира Симов. ЕС има потенциал за експорт на 28 млн. тона, а САЩ - 25 млн. тона. Проблем за нашите производители е и фактът, че страната ни няма големи пристанища, с каквито разполага Румъния в Констанца, да не говорим за украинските и руски портове, коментира Симов. За търговците е важно да натоварят колкото е възможно повече зърно наведнъж. В същото време все още не е ясно как ще се отразят валежите върху качеството на българската пшеница. От това зависи и цената, на която ще се търгува тя. Производителите да задържат житото до есента и зимата, когато традиционно цените се вдигат и може да набъбнат с 10-20% спрямо сегашните, посъветва Симов.

От зърнените култури единствено слънчогледът има сравнително стабилна цена в последните 4-5 месеца. На годишна база обаче и при него има поевтиняване като цената му у нас в момента е 600 лв. за тон без ДДС, срещу 720 лв. година по-рано. Царевицата поевтинява с около 14% до 310 лв. на тон. Понижението при рапицата е около 13 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай