Заводът, който обуваше поколения българи, се превърна в руини

Мощен взрив срути и последните остатъци от гордостта по време на соца

Заводът, който обуваше поколения българи, се превърна в руини | StandartNews.com

С мощен взрив бе съборен коминът на територията на бившия обувен завод “Добрич”. Той бе останал самотно да стърчи на терена, където доскоро се издигаха административната и производствени сгради на най-големия в миналото завод за детски обувки на Балканите, пише pronewsdobrich.bg, цитиран от БЛИЦ.

Вече всичко е в руини.

Материалите от разрушаването ще бъдат разделени и след рециклиране тухлите и бетона ще бъдат използвани в строителството на новите обекти, съобщиха от фирмата, която извършва разчистването - „Танатос“.

Намеренията са до 20 ноември да бъде разчистен теренът, за да започне строителството на новия търговски център в града. Ще се издигат пет магазина и кино, а инвеститор на обекта е „Търговски център Добрич“ ЕООД.

Печалната съдба на прочутия завод „Добрич“, който обуваше поколения българи, не се различава от  тази на много от родните предприятия, жертва на бандитската приватизация.

В Добрич не се е случвала авария на атомна електроцентрала като тази в украинския град Припят, но някои сгради приличат на последствията от избухването на Чернобил.

Продължава събарянето на бившия обувен завод „Добрич“ (+снимки) – ProNews  Dobrich

 

Само допреди две десетилетия Добрич можеше да се похвали със заводи, предприятия и фирми, които прославяха не само името му, но и цялата държава. През 80-те години в Толбухин най-големият завод на Балканите с 1700 служители работи с пълна пара.

 

Най-големият завод на Балканите беше в Добрич - ПЕРИСКОП

Славните години на обувен завод „Добрич” свършиха през 2000 г., когато го обявиха във фалит. Две години по-рано той става жертва на приватизацията, която слага началото на края му.

Днес дори не се споменава за съществуването му, за тоновете обувки, в които са крачили хиляди българи и чужденци. Тийнейджъри минават по няколко пъти на ден край сградата-призрак без дори да си дават сметка, че техни роднини са си вадили хляба, седнали зад машините в завода.

Заводът или по-скоро остатъците от него, сега стърчат като паметник, който ежедневно ни напомня за прехода от комунизъм към демокрация и капитализъм.

Събаряне на сгради order in Пловдив on Български

Преди повече от 12 години, цеховете и машините от базата на предприятието в тервелското село Зърнево се обявиха на търг за продан, но оферти така и не постъпиха. След неуспеха на търга синдиката на фалиралата фирма решиха да намалят цената наполовина.

Когато заводът е обявен в несъстоятелност, синдикатът започва да го разпродава на парче заради дълговете му в размер на 12 милиона лева.

През 2005 г. бе направен и най-куриозния търг в България – пускат се за продажба 641 леви или десни обувки и 371 чифта с начална обща цена 880 лева. Всяка от обувките е била мострена и е носела сантиментална стойност, защото по нея са се правели всички дизайнерски серии.

През 2006 г. основната производствена сграда на завода в Добрич става собственост на ИМАК АД, които годишно правят 9-10 млн. чифта мъжки обувки на ишлеме за Италия.

 През март 2007 г. обувният гигант, който разцъфва в края на соца и потъва на дъното в началото на пазарната икономика, си намира нов собственик. В Добрич всички ликуват, че производството на обувки се възобновява и ще бъдат осигурени работни места за стотици жители на града.

Фирма „Емрелини“ купува машините, съоръженията, административна постройка, сервиз, складове и парцел с площ над 37 декара в индустриалната зона на Добрич за 3.35 млн. лв. Сумата обаче е твърде малка, за да покрие борчовете на завода, които възлизат на 9 милиона лева.

По това време на склад все още стоят около 30 хил. чифта готови обувки, произведени преди 2000 г. Новият собственик Джавид Неази тогава казва, че са нужни инвестиции, голям ремонт и оценка на положението, което дори на него не му изглежда розово. Броени месеци по-късно Неази продава фабриката заедно с прилежащия терен от 37,5 дка за сума около 6,35 млн. евро.

До лятото на 2008 г. се изплащат заплатите на 874 работници и Добричкият окръжен съд излиза с решението, че „Непродаваемото имущество на обувен завод „Добрич“ АД – Добрич, ще бъде предадено безвъзмездно на фирма за вторични суровини”.

Разчистват терена около бившия обувен завод в Добрич (ВИДЕО)

Малко по-късно става ясно, че от продаденото имущество на най-големия по времето на социализма на Балканите завод за детски обувки – „Добрич“ АД, са събрани 5,21 млн. лв., а от отдаване под наем на помещения и машини са взети още 2 млн. лв. На кредиторите са платени 4,35 млн. лв., а непогасени остават 6,72 млн. лв.

За последно големи планове за завода имаше през 2009 г. Тогава най-голямата търговска верига в Европа – френската “Карфур” сключва споразумение с градската управа и настойниците на завода да отвори хипермаркет в позабравения обект. Планира се “Добрич сити център” да бъде открит за празника на града – на 25 септември 2011 г.

До март 2012 г. все още няма нито хипермаркет, нито реставрация на сградата. С течение на времето по бул. „25 септември” започват да падат огромни стъкла, железа и бетонни фрагменти от сградата.

Заводът „Добрич“ вече е окончателно в миналото. Остава надеждата, че в новото кино, което ще се издигне на неговото място, ще има поне документалнан прожекция за времето, когато той беше не само емблема на града, но и му носеше слава, пари и бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай