Защо цената на газа се понижи? Лъч надежда от експерти

какво се случи през последните месеци в резултат на войната в Украйна и идващата инфлация

Защо цената на газа се понижи? Лъч надежда от експерти | StandartNews.com

Енергийните експерти Иван Хиновски и Мирослав Севлиевски коментираха в „Интервюто в Новините на NOVA” доставките на газ за България и цената на синьото гориво у нас. Според тях повод за по-ниската цена за ноември, която поискаха от „Булгаргаз”, са намалените цени на борсите.

„Пазарът достигна насищане на потреблението”, категоричен беше Иван Хиновски. По думите на експерта голямото потребление на газ е било в периода до септември тази година, когато Западна Европа е пълнила газовите си хранилища като нашето в Чирен. „Вторият фактор е, че „Газпром” изгуби силата си на влияние от геополитическа гледна точка”, твърди още Хиновски.

„Голямото нещо, което се случи през последните месеци в резултат на войната в Украйна и идващата инфлация, е покачването на лихвите в Америка”, категоричен е Мирослав Севлиевски. Той допълни, че винаги, когато лихвите там се покачат, цените на суровините падат.

Според Иван Хиновски посоката, в която се движи българският газов пазар, е добра и правилна. „Тя води до устойчивост, но е изключително важно стратегически България да акцентира върху ускореното завършване на терминала в Александруполис”, категоричен е енергийният експерт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай