Вторник,

Защо България не въвежда еврото? Версията на Николай Василев

От: Иван Ангелов, кадър бТВ -
1477
Защо България не въвежда еврото? Версията на Николай Василев
A
A
A

Страната ни закъсня с десетилетие да влезе в еврозоната заради "моткане". Тази своя версия лансира пред бТВ бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев.

Той изтъкна, че България може да бъде приета в Клуба на богатите още на 1 януари 2024. За 20 г. Василев не е чул да има някаква кампания за приемането на еврото. Имало е съвсем кратки периоди, в които правителството на Борисов говорило за ползите от приемането на еврото, посочи Николай Василев.

По отношение на високата инфлация у нас, Василев добави, че държавата е с най-добрите икономически показатели в своята история от хан Аспарух досега. Няма никакви кризи - в България няма война, няма рецесия, няма пандемия, няма бежанска вълна от Югоизток, няма нашествие на извънземни. Защо в тези златни години политиците искат да има много проценти дефицит, недоумява бившият вицепремиер.

Той няма упреци към служебния финансов министър Росица Велкова. Ако нямаме редовни правителства, ситуацията ще става по-лоша. Ако отново ще влезем в избори, които отново ще родят нищо - ползва от това няма, обясни Василев. Той не вижда проблем със стария бюджет, но животът показва, че служебното правителство не може да има дългосрочни стратегии и нямат визия за нито един сектор на държавата. Нацията има големи проблеми, с които никой не се занимава, посочи Николай Василев.

По думите му за никакво замразяване на доходите не може да се говори. Всяка година средни, минимални доходи и пенсии се качват, а думи като "замразяване" нямат никакво основание. Бих забранил две думи - едната е "дефицит", а другата - "актуализация", изтъкна Николай Василев.

Той добави, че 50% инфлацията е привнесена, а другите 50% са дошли от помпането на доходите, което води до по-голяма инфлация. Таван на надценката няма да проработи, което ще доведе до дефицити и черен пазар, смята Василев.

Той не знае какво значи спекула в България при положение, че няма такава. Василев е против и вдигането на данъците. Сега идеята е да се накажат всички фирми. Бизнесът не протестираше срещу погрешната политика, но бе въпрос на време да му се вдигнат данъците, отбеляза Василев, който би предложил 5% ДДС на международния туризъм.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com