Заеми за общините с минерални води

Заеми за общините с минерални води | StandartNews.com

Програмата ще набира средства от концесионните такси за изворите

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разработва национална програма, която ще насърчава с евтини кредити общините да развиват находищата с минерални води на тяхна територия. Това съобщи по БНТ министърът на околната среда Ивелина Василева. Още от 2011 г. кметовете могат да заявят ползване на минералните извори с цел развитие на туризма и отопление на сгради, припомни министър Василева. Досега обаче това не се случи, тъй като се оказало, че общините се нуждаят от помощ за развитие на инфраструктурата. Затова подготвяната от МОСВ програма ще изиграе ролята на финансов инструмент това най-сетне да стане, обясни Ивелина Василева.

В България има 220 находища на минерални води, които дават 4900 литра в секунда (423 369 куб. м на денонощие), каза Василева. България е на второ място в Европа по богатство на минерални води и този ресурс трябва да бъде оползотворяван, допълни министърът. Затова държавата ще подкрепи общините да разработят и оползотворят изворите, заяви Василева.

Средствата за програмата ще дойдат от концесионните такси, които плащат фирмите за вече използваните минерални води. Тъй като тази дейност генерира приходи, програмата ще работи като финансов инструмент и общините ще получават изгодни кредити, обясни министър Ивелина Василева. Новата програмата ще бъде подготвена до няколко месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай