Понеделник,

Японци търсят 100 български инженери

От: Иван Ангелов -
1182
Японци търсят 100 български инженери
A
A
A

 

Голяма инвестиция в център за развойна дейност планира една от най-големите аутомотив компании в Япония NIDEC, лидер в производството на електрически двигатели. Компанията ще вложи първоначално 3,5 млн. долара в нов развоен център в София, като се очаква до края на годината да наеме 100 инженери.

Това стана ясно след работни срещи, проведени в Министерството на иновациите и растежа от министър Даниел Лорер с Филип Марке, директор индустриализация e-Drive, представител на японския концерн, на които беше представена първата фаза на инвестиционния проект. На срещите присъстваха още Н.Пр. Нарахира Хироши, посланик на Япония у нас, както и заместник-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Богдан Богданов.

Министърът на иновациите и растежа Лорер изтъкна, че България се превръща в център в региона за развойна дейност в автомобилната индустрия. „Тази инвестиция потвърждава положителната тенденция от началото на годината“, допълни министърът. По думите му задачата на наетите български инженери ще бъде разработка на следващо поколение хардуер и софтуер за японската компания. Той подчерта, че досега България е избирана за инвестиции заради евтината работна ръка, но това създава проблем, защото този тип индустрия лесно се мести, когато разходите за заплати или енергия станат по-високи. „Сега страната ни се променя и става място за умен труд, като целта е поощряване на икономическия растеж чрез иновативни производства“, коментира министърът.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички