Връщат парите за провалените ваканции и екскурзии

Това ще стане благодарение на държавната помощ от близо 50 млн. лева за туроператорите.

Връщат парите за провалените ваканции и екскурзии | StandartNews.com

Българите, които са броили пари за пропаднали заради коронавируса ваканции и екскурзии, ще могат да си ги получат обратно. Това ще стане благодарение на държавната помощ от близо 50 млн. лева за туроператорите.

Фирмите ще получат 4 на сто от оборота им за 2019 г. без ДДС, решиха народните представители по предложение на председателя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Средствата обаче трябва приоритетно да бъдат използвани да бъдат възстановени парите на онези туристи, които са отказали да получат ваучер срещу провалените си ваканции или да сменят датата на пътуването си, както и за разплащане с доставчици.

Според данни на самите туроператори за неосъществени екскурзии и почивки от началото на извънредното положение през март компаниите дължат на 320 000 свои клиенти приблизително 155 млн. лв. Голяма част от тях обаче са получили ваучери, които им дават право на нови ваканции по избраните маршрути при нормализиране на условията за пътуване.

Според изчисленията на експертите държавната помощ за туроператорите и туристическите агенции ще е в размер на около 50 млн. лв. На какви условия трябва да отговарят, за да я получат трябва да стане ясно до 7 декември, когато текстът влиза в сила.

Туроператорите все още очакват държавата да им изплати общо 10 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентноспособност“. По мярката, която трябва да стартира реално до дни, кандидатстваха 840 компании

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай