Война! Веригите полудяха - предупреждението.

Веднага се събраха заедно и отправиха обща декларация

Война! Веригите полудяха - предупреждението. | StandartNews.com

Хипермаркетите излязоха с остра позиция срещу обвиненията на служебната власт, че именно търговците на дребно помпят цените и реализират свръхпечалби на гърба на обедняващия народ.  

В официално становище от Сдружението за модерна търговия, където членуват общо 1005 търговски обекта, сред които и най-големите вериги, посочват, че така „се хвърля петно върху търговците на дребно с храни в България“. „Още повече в момент на предстоящи съдбоносни решения за страната ни като членството на България в еврозоната, при които е особено важно партньорството между бизнеса и институциите и търсене на работещи решения, а не внасяне на допълнителни разделения, базирани на популистки тези.“, се казва в официалното изявление.

Според тях ценообразуването има много и комплексни фактори – от глобален недостиг на суровини през по-дълги транспортни пътища за българския пазар, в сравнение с Централна и Западна Европа, до последици в световен мащаб от военния конфликт.

„Апелираме да не се неглижират дългогодишни пропуски в управлението на целия агросектор (вкл. разпределение на субсидии), довели до недостатъчно местно производство, и така лековато да се посочва един удобен виновник – търговските вериги.", допълват оттам.

„Търговците на дребно са сред големите и отговорни работодатели и данъкоплатци в страната. Внушението, направено в различни медийни изяви, че сектор „търговия“ не създава добавена стойност в икономиката, издава дълбоко неразбиране на базови икономически процеси.

В сектора са концентрирани чуждестранни инвестиции на стойност 789 млн. евро или 2,8% от всички чужди капитали в страната до 2021 г. Търговията на дребно с хранителни стоки дава работа на над 80 000 души в цялата страна, на които осигурява конкурентни възнаграждения.“

В заключение, от Сдружението на модерна търговия напомнят, че редица икономисти предупреждават, че всяко прилагане на непазарни подходи (таван на цени и други) би влошило конкуренцията, а това би довело до допълнително повишение на цените. Самите търговци имат съвпадащ интерес с този на гражданите и на правителството да не се допуска ръст на цените.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай