Вни­ма­вай­те с до­маш­на­та ра­кия

Ме­ти­ло­ви­ят спирт уни­що­жа­ва оч­ния, слу­хо­вия нерв, по­ра­зя­ва мо­зъ­ка

Вни­ма­вай­те с до­маш­на­та ра­кия | StandartNews.com
  • Ме­ти­ло­ви­ят спирт уни­що­жа­ва оч­ния, слу­хо­вия нерв, по­ра­зя­ва мо­зъ­ка
  • Пре­по­ръ­ка­та е да се ку­пу­ват про­ве­ре­ни на­пит­ки от ма­га­зин­на­та мре­жа, вмес­то да се за­ла­га на съм­ни­тел­ни пи­ти­е­та

Хит­ри из­мам­ни­ци се опит­ват да про­бут­ват до­маш­на ра­кия по ин­тер­нет. Из­ку­ше­ни­е­то е за­ра­ди ка­ран­ти­на­та, ко­я­то зат­во­ри бъл­га­ри­те в до­мо­ве­те им, пре­дуп­ре­ди­ха ек­спер­ти.

Спо­ред за­ко­на за ак­ци­зи­те и да­нъч­ни­те скла­до­ве оба­че про­даж­ба­та на не­ле­га­лен ал­ко­хол, ос­вен че е опас­на, е и заб­ра­не­на. Те­зи, ко­и­то тър­гу­ват ра­кия без бан­де­рол са зап­ла­ше­ни от гло­ба в двой­ния раз­мер на ак­ци­за, но не по-мал­ко от 1000 лв. за фи­зи­чес­ки ли­ца и 2000 лв. за фир­ми. Ос­вен то­ва дос­тав­ка­та ще бъ­де за­дър­жа­на. Спо­ред ток­си­ко­ло­зи­те до­маш­на­та ра­кия, осо­бе­но та­зи, ко­я­то е за­ку­пе­на от не­из­вес­тен про­из­во­ди­тел, е опас­на за здра­ве­то. При­чи­на­та е, че ни­кой ка­зан, кол­ко­то и доб­ре да е нап­ра­вен, ня­ма т. нар. сте­пен на раз­де­ля­не, ко­я­то да ус­пее да от­де­ли мак­си­мал­но ме­ти­ло­вия спирт и по-теж­ки­те фер­мен­та­ци­он­ни ал­ко­хо­ли, ко­и­то имат нар­ко­тич­но, нер­вно­па­то­ло­гич­но и нер­вно­ток­сич­но дейс­твие.

Ток­сич­но­то дейс­твие на ме­ти­ло­вия спирт се свеж­да до то­ва, че той уни­що­жа­ва оч­ния, слу­хо­вия нерв, по­ра­зя­ва мо­зъ­ка и с то­ва се при­чи­ня­ва смърт. Ле­тал­на­та до­за е око­ло 10-ина гра­ма.

Вмес­то да се за­ла­га на съм­ни­тел­ни пи­ти­е­та, ек­спер­ти­те съ­вет­ват да се ку­пу­ват про­ве­ре­ни на­пит­ки от ма­га­зин­на­та мре­жа. В пос­лед­ни­те сед­ми­ци те наб­лю­да­ват бум на тър­го­ви­я­та на вся­как­ви сто­ки, вклю­чи­тел­но и на ал­ко­хол, кой­то спо­ред уче­ни­те ако се упот­ре­бя­ва в уме­ре­ни ко­ли­чес­тва има иму­нос­ти­му­ли­ращ ефект вър­ху чо­веш­кия ор­га­ни­зъм, ко­е­то об­яс­ня­ва и за­ви­ше­но­то му тър­се­не в ус­ло­ви­я­та на пан­де­мия.

Спо­ред на­род­ни­те вяр­ва­ния на­пит­ка­та съ­що та­ка во­ди ус­пеш­ни бит­ки със зъ­бо­бо­ла, при ле­че­ние на без­пло­дие, за ус­по­ко­е­ние на нер­ви­те и при лю­бов­на мъ­ка. Та­ка, че как­то се каз­ва по рек­ла­ми­те - кон­су­ми­рай­те с удо­вол­ствие и мяр­ка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай