Ведомства дължат 23 млн. за "смет"

Ведомства дължат 23 млн. за "смет" | StandartNews.com

София. 23 милиона лева дължат държавни институции и университети на Софийска община за такса "смет", информира Нова телевизия.

Длъжниците са същите като миналата година - Министерството на правосъдието, на вътрешните работи, на отбраната и Софийският университет "Св. Климент Охридски". В края на 2013 г. обаче натрупаните суми са били с осем милиона лева по-малко.

"Сметката" на МВР е над 1 млн., показват данните на общината. От вътрешното ведомство се оплакват от липса на средства, но обещават скоро да покрият задълженията си. Рекордьор сред длъжниците е Софийският университет - с неплатени цели 10 милиона. От Алма матер отговориха, че не са съгласни с изчисляването на такса "смет" и затова водят дела с общината.

Столицата най-чиста по празниците

Най-малко боклуци по празниците се изхвърлят в София. Причината е, че много хора заминават извън града, което намалява количеството на отпадъците с 1/3. Общо за страната обаче по Коледа и Нова година то се увеличава с 25%. В Добрич например в обикновен месец се изхвърлят 110 тона боклук, в празничния декември обаче стават 140 тона, съобщи Нова тв. В столицата глобата е 10 лева за боклук, извхърлен извън кофата. Инспекторите по чистотата отчитат, че през последните години все по-малко са хората, които изхвърлят боклуците си по земята. През тази година те са глобили близо 90 000 нарушители за над 90 000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай