Сряда,

Важно решение за газа от КЕВР. Ето с колко поскъпва

От: Редакция -
1207
Важно решение за газа от КЕВР. Ето с колко поскъпва
A
A
A

Комисията за енергийно и водно регулиране определя нова цена на природния газ от днес. Синьото гориво поскъпва с близо 19%. Това е поредно увеличение на цената на газа като за последните три месеца тя е скочила общо със близо 150 на сто, съобщава БНТ.

От КЕВР съобщиха, че са потвърдили искането на "Булгаргаз" за по-висока цена на природния газ с близо 19 на сто. От Азербайджан идва около 50% от синьото гориво, но той е на по-висока цена, защото количествата не минават по новата газова връзка с Гърция, която все още не е завършена и те преминават по старата от Кулата - Сидерокастро.

Очаква се да има понижение на цената на газа от Азербайджан през октомври. Едва ли това понижение обаче ще е достатъчно, за да намали общата цена, тъй като по данни на "Булгаргаз" близо 400 лева за мегаватчас струва газът, който идва от танкерите. Частично такива количества са осигурени и за този месец.

С новото увеличение на цените, газът е поскъпнал пет пъти само за последната година, а от началото на 2021 година с 1200%. Първоначално от "Булгаргаз" поискаха увеличението да е 6 на сто, но повишиха прогнозата си два пъти, първо на увеличение със 17 на сто и сега на ръст от 19%.Заради високата цена на синьото гориво в община Добрич, където повечето детски градини и училища са газифицирани, обмислят два варианта за справяне с високата цена.

"Първо сме заложили резерва в бюджета при евентуална нужда той да бъде актуализиран. На второ място, ако България остане без газ, тогава сме коментирали дали да отидем от газови към електрически котли", каза Йордан Йорданов, кмет на Добрич.

Заделени са в бюджета на общината допълнително 1 млн. лева за плащане на допълнителните сметки или за преминаване към алтернативно гориво.

"Мога да кажа за детските градини, че сме на стендбай да минем на ток, със директорите на училища в момента се разговаря, но има и такива, които могат и са ползвали твърдо гориво", каза още Йордан Йорданов.

В новият държавен бюджет не са заложени допълнителни пари за подпомагане на бизнеса заради високите цени на природния газ.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Кевр Газ Цени