В петък ДКЕВР определя цената на газа

В петък ДКЕВР определя цената на газа  | StandartNews.com

София. Този петък ДКЕВР ще проведе закрито заседание за утвърждаване на цената за I-во тримесечие на 2015 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на клиентите, присъединени към газопреносната мрежа, предаде БГНЕС.

На въпорс към Димитър Димитров, член на ДКЕВР, дали има опасност топлофикациите да останат тази зима без газ заради "Булгаргаз", той каза: Много е трудно да се каже в позицията, в която е ДКЕВР, тъй като това са търговски отношения. Цената на природния газ е балансирана и е направена така, че да не се отрази утежняващо по никакъв начин на топлофикационните дружества през първото тримесечие на 2015 г..

По думите му в активния сезон топлофикационните дружества значително подобряват паричните си потоци, което предполага и по-добри плащания към обществения доставчик на природен газ. От тази гледна точка това минимизира риска от спиране. Количествата, които остават в Чирен - между 140 и 160 млн. кубически метра, ще могат да покрият за известно време необходимостта. Но не е икономическо съобразно тези количества да стоят там, а дружеството да купува други от договори по внос, поясни Димитров. Решението на "Булгаргаз" е логично обяснимо и предполага, че се споделя от страна на принципала на дружеството, заяви Димитров. От думите му стана ясно, че винаги са оставали количества между 100 и 150 млн. в Чирен. Когато се добият количества, налагането пада и дневното количество намалява – това са физически закони, които нямам как да променим. Все пак това количество природен газ е извлекаемо, извън буферното в Чирен, заяви Димитров.

Той увери, че това няма да повлияе по никакъв начин нито на запасите в Чирен, нито на интересите на потребителите от гледна точка на снабдяване. Димитров коментира, че според него няма опасност от газова криза, тъй като в пресата пишело, че е договорен зимен пакет. 140 млн. куб ще останат в Чирен в края на март, когато потреблението започва да намалява. Там ще остане едно количество, което ще се използва при всякакви ситуации, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай