В Министерството на туризма ще спасяват бранша

Ето какви мерки предприемат от там

В Министерството на туризма ще спасяват бранша | StandartNews.com

От Министерството на туризма предлагат две основни групи с мерки в подкрепа на туристическия бранш у нас, за да се преодолеят пораженията от COVID-19.

Целта е да се запазят работни места в сектора и да се съхранят възможностите на фирмите да възобновят работата си, когато извънредното положение бъде отменено.

Втората част от мерките са насочени да заработят веднага след приключване на кризата за привличане на туристи

Според промяната туроператор, който трябва да възстанови на туриста платена вече сума за отменено заради извънредното положение пътуване, да му предложи ваучер на същата стойност.

Ако туристът не е съгласен с този вариант, може да му се предложи споразумение за туристически пакет заместител. Ако и този вариант не е подходящ за потребителя, туроператорът трябва да възстанови сумата до месец след отмяната на извънредното положение.

Настояването на някои туроператорски организации обаче веднага държавата да регламентира 12 или 18 месечен мораториум върху плащанията на средства към потребителите за неосъществени почивки ще освободи от финансовото бреме фирмите, но би поставило в неизгодна позиция една част от потребителите.

От там посочват още, че потребителите може трайно да откажат услугите на туроператорските фирми за дълъг период, след като кризата приключи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай