Удар за пазара! Автомобилен гигант каза довиждане

Коя е причината за спирането на работа

Удар за пазара! Автомобилен гигант каза довиждане | StandartNews.com

Трусовете в бизнеса, свързани с войните по света, продължават.

Чисто икономически ефектът от военния конфликт в Газа и ударите срещу хутите в Йемен ще се усети през първото тримесечие на 2024 г. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Новите морски маршрути ще оскъпят превоза и ще удължат времето за доставки със седмица до 12 дни, а това обърква веригите на доставки в много индустрии и сектори в Европа, обясни експертът. Големи автомобилни производители на Стария континент като Tesla спират временно работата си заради забавяне на доставките на суровини.

Цената на петрола за момента обаче остава стабилна. Причината за това е, че реално няма прекъсване на доставките, а само забавяне на транспорта, обясни Цветослав Цачев. Цената му в момента е 72 долара за щатския петрол и около 80 долара за "Брент“.

Златото успява да задържи стойностите си над 2000 долара за тройунция. "Но липсва импулс, който да го качи много нагоре. Причините за това са чисто икономически, защото когато се говори за намаляване на лихвите, това засилва интереса към златото, но то няма да бъде толкова силно, че те отново да бъдат на нулеви стойности, няма ги тези икономически и политически рискове с голяма значимост“, допълни експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай