Тютюнджии искат 9 лв. за кг тютюн

Тютюнджии искат 9 лв. за кг тютюн | StandartNews.com

Благоевград. Заради доброто качество на тютюна тази година тютюнопроизводителите в Пиринския край ще настояват за минимална цена от 8-9 лева за килограм. Представители на фирмите - изкупвачи вече обикалят населените места, за да огледат реколтата и да консултират стопаните.

„Всички оценители видяха, че продукцията ни е с много високо качество. 5 фирми искат да изкупят тютюна ни, произвели сме 230 тона, за 220 семейства това е основното препитание. Ще искаме поне 9 лева за килограм. Щом има толкова мераклии за стоката ни, нормално е цената да е висока. Само дано не направят картел помежду си фирмите", твърди кметът на симитлийското село Долно Осеново Бисер Сегменов.

В селището почти няма фамилия, която да не разчита на „зеленото злато" за препитанието си. И всички са категорични, че тази година няма да продават на цени от 2013 г. – между 5,20 и 5,50 лева средна цена за килограм тютюн.

Тютюнджиите чакат офертите на всички фирми, за да решат на кого да продадат тютюна си. Дори и да имат договор с определено дружество, ако друго предложи повече пари, хората ще дадат продукцията си на него. Фирмите – изкупвачи не им помагат с никакви консумативи и средства. Просто се подписва един лист. А разходите на тютюнджиите са много – за оран, за поливане, за найлони, за торове, за скелета, за семена, за канапи, за пирони, казва кметът Сегменов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай