Трайков: Режим на тока няма да има

Трайков: Режим на тока няма да има | StandartNews.com

София. Бившият енергиен министър Трайчо Трайков е сигурен, че въпреки катаклизмите в областта на енергетиката, режим на тока няма да има.

Потреблението на електроенергия в момента не е много по-различно от същия период на миналата година, но сега цените на тока на международните пазари са различни и затова износът намалява, каза Трайков пред Нова телевизия.

Коментарът му идва след като изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов призна, че макар да няма ядрен риск, ограниченията за производство на електроенергия крият технологична опасност за оборудването на централата.

Не сме изправени пред режим на тока, убеден е Трайков. Точно обратното - има свръхкапацитет. Принудителното спиране на мощности обаче води до загуби за съответните компании. Докато аз бях министър в кабинета на ГЕРБ, фотоволтаиците бяха 4-5 по-малко, отколкото са сега, разясни Трайков.

Според бившия енергиен зам.-министър Явор Куюмджиев обаче ситуацията е критична. Причината не е в цените в региона, а във въведената през юли 2012 г. такса пренос, която ликвидира българския износ. Таксата беше повишена двойно от 18 на 36 лв. на мегават. Така българската електроенергия стана непродаваема на международните пазари, твърди той. След въвеждането на таксата настъпи и големият бум на фотоволтаиците. Големият проблем с тях е, че според договорите с фотоволтаиците, с водните електроцентрали, с Марица Изток 1 и 3 произведеният от тях ток задължително се изкупува и влиза в енергийния микс, каза Куюмджиев.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай