Четвъртък,

Топ финансист смрази клиентите на банките

От: Редактор -
476
Топ финансист смрази клиентите на банките
A
A
A

Много скоро, вероятно още до края на тази година, всички банки у нас ще въведат отрицателна лихва за сметки, в които има от 40 000 лева нагоре, без значение дали те са на физически лица или фирми.

Това прогнозира финансистът пред business.dir.bg Емил Хърсев, който нарича тази непозната до сега у нас практика "такса за съхраняване на наличност".

Процентът, с който българските банки ще работят при въвеждането на отрицателна лихва у нас, Хърсев очаква да е 0.5 на сто годишно. Според него отрицателна лихва няма да има за вложения под 40 000 лв, заради маркетинговата политика на банките, които не желаят да загубят клиентите с малки влогове. 

 Причината за този "подарък" Хърсев обяснява с това, че банката предпочита да загуби тези 0.5% върху малките влогове, но да продължи да събира такси за обслужване и всички други такси свързани с движението на пари по тези сметки.

Според Хърсев сега сме свидетели на "ненормален процес" в световен мащаб, който е обратен на идеята на капитализма да се печели от капитал. По думите му това е изключително изгодно за държави като САЩ и Китай, които емитират своя дълг, за да пълнят дефицити в бюджета.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички