Терзиева: Плажовете трябва да се дават само на концесия

В Добрич министърът съобщи, че се преосмисля методиката за тях

Терзиева: Плажовете трябва да се дават само на концесия | StandartNews.com

Добрич. "За мен е абсурд да се дават плажове под наем, както има такива в момента. Това е изключителна държавна собственост съгласно Конституцията и услугите върху тези обекти трябва да се извършват само чрез концесии" - заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя бе в Добрич, където взе участие в заседание на УС на НСОРБ, което се проведе в града.

Пред медиите министър Терзиева заяви, че в момента се преосмисля методиката за плажовете по Черноморието, като каза, че трябва да се прецени и едно от исканията за разделянето на големите плажни ивици, както и съществуващото сега правило поне 50 на сто от ивицата да е свободна.

Тя добави, че се дискутират с бизнеса и проблемите с водното спасяване, като допълни, че ще бъде правена нова наредба.

"Обсъждат се и размерите на концесионните възнаграждения. Имаме предложения от "Албена" АД, които са концесионер на плажа в комплекса. Целта на промяната на методиката, която искаме да направим, е да защитим интересите и на потребителите на тези услуги, и на концесионера, защото държава и концесионер са страни от един договор" - каза още министър Терзиева.

"Албена" АД инвестира близо 600 хил. лв. за това лято в плажа, който стопанисва, като монтира нови чадъри, РВЦ пътеки до морето, нови детски площадки, а най-новата екстра са плажните сейфове, които са поставени на 200 чадъра. Касетките са жълти на цвят и под формата на яйце, в които плажуващите могат да оставят безплатно своите вещи. Целта е хората да бъдат улеснени и при влизането си в морето да не се притесняват, че мобилните им телефони или други ценни вещи могат да изчезнат. Цената за мини трезора влиза в стойността на чадъра. Тенденцията е всички плажни чадъри да бъдат оборудвани с малките сайфове, ако има интерес към тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай