Таван на парите за винарските проекти

Таван на парите за винарските проекти | StandartNews.com

Постигнахме консенсус с бранша, обяви министър Танева

"След многобройни дебати между Министерство на земеделието и лозаро-винарския бранш се постигна консенсус по Наредбата за прилагане на лозаро-винарската програма". Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева по време на конференция "Подпомагане на лозаро-винарския сектор и перспективи за развитието му", която се проведе в Интер Експо Център. "Наредбата ще бъде приета по начин, който ще доведе до много по принципно, прозрачно и ясно разпределение на средствата по програмата", посочи министър Танева.

Тя обясни, че се въвежда ранкинг и класиране на проектите от програмата. На последното заседание на работната група беше постигнато съгласие по критериите с бранша, каза Танева. "С наредбата, която предстои да бъде обнародва, се въвеждат тавани на финансовите средства по проектите, дава се предимство на тези кандидати, които не са кандидатствали до момента по програмата", обясни министър Танева. Тя допълни, че за първи път се въвежда предимство за биологичните производители, както и за кандидатите, които са закупили право на засаждане. Допълнително предимство ще имат проектите в Северозападна България.

Изпълнителната агенция за лозата и виното има още права за засаждане на нови лозя с винени сортове, които може да се купят до 31 декември 2015 г., каза директорът й Красимир Коев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай