Търговците на горива с обезпечение в НАП

Търговците на горива с обезпечение в НАП | StandartNews.com

Дерегистрират по ДДС фирми, които не изпълнят новото изискване

До 7 септември фирмите, които търгуват с течни горива, трябва да предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или банкова гаранция пред Националната агенция за приходите. Промените в Закона за ДДС, които изискват търговците на горива да дадат обезпечение, вече са обнародвани в "Държавен вестник" като е даден срок от един месец това задължение да бъде изпълнено. Първият работен ден след изтичането на този едномесечен срок е 7 септември. Вчера Министерството на финансите пусна за обществено обсъждане и промени в правилника за прилагане на Закона за ДДС, където подборно е описано как ще се дават обезпечения от търговците на горива.

Целта на промените е да се предотвратят схемите за укриване или източване на ДДС от хазната. Обезпечение се изисква, когато за текущия месец фирмата е доставила течни горива на стойност над 25 хил. лв. Това се отнася и за случаите, когато фирмата придобие горивата от страни от ЕС, или ги освободени за потребление от данъчен склад. Обезпечението е в размер на 20% от стойността на сделките с течни горива през предходния месец, но не по-малко от 50 хил. лв. Като има и още една хипотеза - ако сделките с горива през предходния месец са на стойност под 25 хил. лв., то обезпечението от 20% ще се определя върху прогнозен обем на сделките на база последните 12 месеца, но отново ще бъде поне 50 хил. лв. Всичко това се прави заради многото случаи на данъчни измами с горива. Според анализ на НАП за риска от укриване на данъци чрез непълно отчитане на продажбите на горива, има тенденция на нарастване на щетата за бюджета - от 55 млн. лв. за 2013 г. и 99 млн. лв. за 2014 г., до 109 млн. лв. за 2015 г.

С въвеждането на изискване за предоставяне на обезпечение коректните фирми няма да бъдат потърпевши, и държавата няма да има претенции към тях, ако купят горива от измамници. От НАП ще направят регистър на търговците на горива и предоставените от тях обезпечения. Ако дадена фирма не даде обезпечение до 7 септември, ще бъде дерегистрирана по ДДС, а освен това ще отнесе глоба в размер на дължимото обезпечение. Ако представянето на обезпечение се забави до 7 дни след срока, глобата ще бъде по-малка - 25% от дължимото обезпечение, но не по-малко от 10 хил. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай