Вторник,

"Супер бяла" боя сменя климатиците

От: Пламен Вълков -
"Супер бяла" боя сменя климатиците
A
A
A

Нова "супер бяла" боя, която отразява 95,5 процента от слънчевата светлина, охлажда толкова добре, че някой ден може да замени климатиците, ако се използва за боядисване на сгради, съобщи БТА като цитира "Дейли мейл".
Новата акрилна боя е разработена от специалисти от университета Пардю, щата Индиана, които използвали калциев карбонат.

Боята запазва повърхностите, върху които е нанесена, доста по-хладни в сравнение с околните температури и през деня, и през нощта. Продуктът е създаден с калциев карбонат, за да се намали количеството ултравиолетова светлина, която абсорбира, вместо да се използват традиционните частици от титанов двуокис.

Новият продукт е дело на преподавателя по машинно инженерство в университета "Пардю" Шълин Руан и екипа му. По време на изпитанията новата акрилна боя е останал с десет градуса по Целзий под атмосферната температура през нощта и поне с 1,7 на сто под температурата по време на слънчевия пик през деня.

Супер бялата боя с калциев карбонат дава по-добри резултати при отблъскването на светлината от други съществуващи бои на пазара при тестовете, се посочва в публикация за продукта в сп. "Сел рипортс физикал сайънс". 

Други отблъскващи светлината бои отразяват между 80 и 90 на сто от видимата светлина.

"Тази боя може да се използва в борбата с климатичните промени, тъй като отблъсква слънчевата светлина и разпръсква топлината", казва Руан.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички