Строителен инженер стана царица на меда

Строителен инженер стана царица на меда | StandartNews.com

Добрич. 32-годишната Полина Милчева, която по професия е строителен инженер, стана царица на меда в 7-и фестивал, който се провежда в Добрич. Младата дама сподели пред медиите, че е изключително горда от това признание. Милчева разкри, че по професия е строителен инженер, завършила образованието си в Мадрид и практикувала известно време в Севиля, след което се върнала в България и близо 10 години работила в столицата.

"От година вече се прибрах заедно със семейството си - имам съпруг и три деца, в Добрич, за да помагам на родителите си, които имат Медена къща и от над 20 години се заминават с пчеларство. Една от причините бе, че имаха нужда от помощ на пчелина, а другата - това, че децата ми, растейки в София, си мислеха, че плодовете и зеленчуците идват от магазина", разказа още Милчева. Желанието на младата майка и съпругът й било да възпитат децата си близо до природата и земята.

"Вече година със съпруга ми, който е треньор по ски по професия, работим активно в пчелина", казва медената царица. Годината пчеларите определят като трудна, но добавят, че е била добра по отношение на добива. Михови отглеждат 160 кошера. Сред най-търсените пчелни продукти на производителите е медът от магарешки бодил, който е полезен при сърдечно-съдови проблеми и пикочо-половата система при мъжете, както и медът букет. Михови предлагат и апи комплекс, съставен от мед, прашец, пчелно млечице, прополис и търтиеви личинки. Препаратът е напълно натурален и освен лечебен ефект има и изключително добро въздействие върху имунната система.

Качественият мед по това време на годината трябва да е кристализирал, а ако има и бял налеп - то означава, че е с ниско съдържание на вода и добре узрял преди да бъде изваден от кошера, казва още Полина. С настъпването на зимния сезон тя и майка й - Недялка Михова, горещо препоръчват консумация на мед, като дневната доза е по 1-2 грама на килограм телесно тегло.

Сред участниците във феста е и Радостин Николов - производител от Варна. Неговият пчелин е разположен на североизточните склонове на Стара планина, като стопанинът е един от най-добрите производители на липов мед в страната. Сред любопитните продукти, които Николов предлага, е средство за почистване на уши по рецепта на бабите ни.

"Това е марля, напоена с восък. Комплектът е от 2 броя и е на цена от 5 лв. Всяка фунийка се поставя в ухото и се запалва. Гори бавно и изсмуква вода и ушна кал от ухото. Имаме магазин във Варна и това е един от търсените продукти, особено през лятото. Купуват го както водолази, така и хора, на които им е влязла вода в ухото при къпане в морето. За профилактика се препоръчва два пъти годишно", казва Николов.

Наред с различните видове мед и други пчелни продукти, производителите в изложението предлагат и множество козметични продукти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай