Четвъртък,

Стрелба с топ по врабче ли са мерките? Коментира Милен Велчев

От: Стандарт -
1088
Стрелба с топ по врабче ли са мерките? Коментира Милен Велчев
A
A
A

Инфлацията у нас е два пъти по-висока, отколкото в еврозоната. Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев в ефира на bTV.

Въпросът е как са насочени мерките за преодоляване на кризата - дали достигат до хората, които имат реална нужда, или стреляш с топ по врабчета, коментира още той.

Най-вероятно европейската комисия да ни каже, че е окей да плащаме газа на Русия в рубли както Германия и Италия, каза той. Санкции срещу Русия за газа всъщност няма, тя спря газа, уточни той.  Няма опасност да загубим от плащането в рубли, защото плащането по номинал се смята в евро, твърди Велчев.

„Директни санкции върху газа не са въведени от ЕС. Русия е тази, която спря доставките на газ за България, за Финландия и за Полша, защото ние отказахме да плащаме в рубли, а по-скоро може би ние трябваше да се направим на повече, за да си напишем домашното“, каза Велчев.

По думите му не е проблем да си доставяме природен газ от другаде, но въпросът е на каква цена. Европа може да се освободи от необходимостта от руски газ, но с цената на повече инвестиции и вероятно по-голяма цена и то не от днес за утре.

Санкциите имат негативен ефект и за двете страни. Европа е основен пазар за руския газ, Москва ще пострада повече от спирането на тези доставки, но и Европа няма да остане незасегната, каза Велчев.

По въпроса за руския нефт бившият финансов министър посочи, че вярва на специалистите, според които рафинерията в Бургас може да преработва и друг петрол, а дори и да трябва време да се пренастрои, това няма да се усети, защото вносът на горива ще покрият търсенето.

Европа не може да спре крана, който идва от Русия, това е възможно в средносрочен план, каза той.

Газът не може да бъде доставен както нефта с кораби. Пазарът няма усети дефицит на петролни продукти. От спирането ще загуби както Русия, така и Европа, смята Милен Велчев.

Инфлацията не започна в България, но всеки месец инфлацията у нас е два пъти по-висока отколкото в еврозоната, каза той. Час по-скоро България трябва да влезе в еврозоната.

„Свикнахме с това клише, че видите ли инфлацията била привнесена. Частично тя започна не в България, започна в Европа, започва в света, но не случайно всеки месец българските показатели са двойно по-високи, отколкото в Еврозоната“, каза Велчев.

Велчев е против нулевата ставка за ДДС на хляба, защото това според него това е по-скоро мярка в защита на богатите.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com