Стив Ханке видя рискове с еврото. Какво препоръча

Отървете се от тайните, каза Бащата на валутния борд у нас

Стив Ханке видя рискове с еврото. Какво препоръча | StandartNews.com

Българите биха загубили, ако страната се присъедини към еврозоната, въвеждането му трябва да стане след открита дискусия и най-вече след референдум, заяви проф. Стив Ханке, считан за бащата на валутния борд у нас и икономически съветник на бившия президент Петър Стоянов. Интервю с него бе излъчено по bTV.

Според него приемането на еврото в България е политическо решение и той не харесва начина, по който тази тема се обсъжда. По думите на Ханке това е старият подход на правителството на Борисов, което се опитваше да го направи тайно от обществото.

Според експерта няма икономически анализ на ползите и на цената, която трябва да плати обществото и икономиката, необходим е анализ на БНБ и на Министерството на финансите, както и от български и чужди експерти.

"Отървете се от тайните. Трябва да има серия от изследвания, да се говори и да има обществен дебат, както и да има референдум,", препоръча Стив Ханке и каза няколко пъти, че трябва " да позволим слънцето да огрее темата".

"Защо бихте искали да промените системата на валутния борд, която работи много добре. Защо да го изоставяте и как точно ще се случи преходът. Какво стана с други страни във валутен борд, които приеха еврото. Литва и Естония са страните с най-високи нива в еврозоната - в Литва е 16%, а в Естония - 15%. А на европейска база инфлацията е само 10,5%, посочи още проф. Ханке, който и друг път се е изказвал против еврозоната. "Предупредих Естония, какво ще стане, ако приеме еврото и ето какво се случи."

Според него рискът от повишена инфлация и увеличаване на корупцията е много по-голям, ако приемем еврото и изоставим валутния борд. "Дали българската общественост подкрепя това? Не. Около 60-70% от българите не искат да се откажат от валутния борд. Политически е много непопулярно в България да се направи това." Ханке също така е категоричен, че България не отговаря на критериите за влизане в еврозоната.

"Защо бързате? Цялата идея е лудост.", твърди икономистът.

"Ако прочетете внимателно договора за членство в ЕС, вашето задължение е евентуално да се присъедините към еврото, но не се посочва кога.". Стив Ханке, каза, че това може да стане след години, "даже след век" и пита как биха се развили нещата, ако България е част от еврозоната и тя се разпадне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай