Спират временно незаконни ВЕИ-та

Спират временно незаконни ВЕИ-та | StandartNews.com

София. Част от фотоволтаичните и ветроенергийните централи, които не са отговаряли на изискванията на закона през последните 9 месеца, временно да спрат производство, докато не приведат дейността си в унисон с нормативната уредба.

Това е една от мерките, които министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев предлага, за да се стабилизира пазара на ток и електроенергийната система у нас. Засега не е ясно точно за колко от производителите на възобновяема енергия са работили в разрез с изискванията на чл. 30, ал. 4 и 5 от Закона за енергетиката.

Според предварителните оценки обаче вероятно става въпрос за около 40% от сектора, каза Василев. Проблемът при тези централи е, че голяма част от тях са присъединени към мрежите на ЕРП-тата и не подават към Централното диспечерско управление (ЦДУ) данни за това какво количество енергия ще произведат в даден момент. Това води до дисбаланс в системата и големите проблеми в управлението й, особено в моменти на свръхпроизводство, обясни Василев. Затова тези централи ще бъдат спрени до момента, в който не започнат да подават на ЦДУ данни за производството си в реално време, каза министърът.

Друга мярка, предложена от Василев, ДКЕВР да промени системата за производство и изкупуване на тока от заводските централи и когенерациите на топлофикациите. Според него при сегашната система тези централи произвеждат ток, който им се изкупува на високи цени. В същото време за собствените си нужди те купуват по-евтина енергия от НЕК и търговците, която обаче е на по-ниска цена. Затова механизмът трябва да бъде променен така, че НЕК и ЕРП-тата да изкупуват от тези централи само енергията, която те не могат да използват за собствените си нужди. Според изчисленията на Василев тази мярка би спестила около 50 млн. лв. на година от сметките на ток на битовите потребители.

Също така ДКЕВР трябва да предложи подобрен механизъм за точно определяне и контрол на количествата ток, които определени централи доставя на НЕК за т.нар микс от енергия, която отива за регулирания пазар. Така може да бъде редуцирана цената на тока за населението.

Асен Василев предлага още Електроенергийният системен оператор (ЕСО) да предложи редуциране на количеството централи от т.нар. „студен резерв” (блокове на различни ТЕЦ, които не работят, но стоят винаги в готовност да бъдат пуснати по заповед на ЕСО заради недостиг на ток по мрежата, за което обаче на тези централи се плаща). Идеята е до септември т.г. да се поддържа студен резерв от мощности за общо 840 мегавата, вместо сегашните 1040 мегавата. За разликата от 200 мегавата пък ЕСО може да проведе търг за изкупуване, което се позволява от Закона за енергетиката.

Предвид малките количества енергия, които България в момента изнася в чужбина, Василев предлага ДКЕВР да преразгледа възможностите за модифициране на таксата за пренос, така че да се стимулира износът. За по-добър баланс по вътрешната ни електроенергийна система пък регулаторът трябва до 15 април да приеме правилата за търговия с ток. Паралелно до същата дата да бъдат приети и Общи условия, които да позволят достъп на производители на ел. енергия до електропреносната и електроразпределителната мрежа. По този начин самите те ще могат да получат пряк достъп до клиенти, на които да продават ток.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай