SOS дебатите започват с цената на тока

SOS дебатите започват с цената на тока | StandartNews.com

Трима министри на дискусията на "Стандарт" и БАН за енергетиката

SOS дебатите на "Стандарт" и БАН започват с най-болезнената за хората тема - цената на тока. Докато ДКЕВР обсъжда новото увеличение, кампанията "Дневният ред на България" ще търси решения за формиране на социално поносими сметки, като събира на една маса най-големите експерти в енергетиката и представители на политическите сили. Целта е да се намерят допирните точки за реформи в сектора.

Трима министри ще сблъскат позициите си в големия салон на БАН. Във форума участват служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, икономическият министър в кабинета "Борисов" Делян Добрев и вицепремиерът в екипа на Жан Виденов - Кирил Цочев. Експертите ще предложат решения как да се запълни дупката в енергетиката.

Цяла България ще може да гледа на живо дискусията. Точно в 11 ч започва прякото предаване по Канал 3. Телевизията ще излъчи всички SOS дебати. В петък съгласие за реформи в образованието ще се опитат да постигнат експертите, браншовите организации и представителите на партии. Модератор на форума ще е зам.-председателят на БАН чл.-кор. Николай Милошев. В понеделник ще търсим консенсус за бъдещето на туризма между бранша, учените и политическите сили. Модератор на форума е главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Финалът на SOS дебатите е на 30 септември, когато ще се пресекат всички гледни точки в здравеопазването. Модератор на дискусията е акад. Дамян Дамянов, зам.-председател на БАН.

Трябва да решим от кой джоб да платим за НЕК

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

- Г-н Борисов, енергийната сигурност е приоритет в програмата на ГЕРБ. Как ще се справите в следващо управление със задълженията на НЕК?

- Как да се справим? Безумието "Белене", безумието "Цанков камък", безумието VII блок на "Козлодуй". Ако щете и това, което сега се откри, че за "Южен поток" няма договорени такси, нито за преноса на газ, нито колко газ, нито откога. И за "Южен поток" държавата е подписала явно договор, в който имаме само задължения за плащания без един ред да пише колко пари ще получи България от "Южен поток". И ние всички като папагали повтаряме - много хубаво е за България този проект. И някой, ако ни пита защо е хубав...

- Има възможност за разкриване на работни места?

- Те и работни места не могат да се открият, след като Брюксел го е спрял и е можело през това време поне да му вдигнем цената в полза на България.

- Европейската комисия може да ни санкционира, ако до 2015 година не въведем либерализация на енергийния пазар?

- Ние затова сме написали в програмата си, че трябва да има пълна либерализация на пазара. Много неща трябва да се направят.

- От 1 октомври ще се вдига цената на тока, но мислите ли, че което и да е правителство да дойде на власт, ще може да се справи със ситуацията?

- То трябва на хората да им се обясни, че когато се задължава НЕК, който е 100% техен, тези 4 млрд. близо в НЕК трябва пак да ги платят хората. От кой джоб да извадим парите, трябва всички ние да решим.

Направихме стъпките за ниска цена на тока

Явор Куюмджиев, енергиен експерт, БСП

Състоянието на енергетиката не е добро. Но не е много по-различно от това, което заварихме. Нашите усилия бяха за регламентиране и регулиране на свръхпечалбите на някои от участниците в сектора. Да припомня - 20% такса върху ВЕИ-тата на базата на подобни мерки, като например свалянето на студения резерв от 1000 на 500 мегавата, премахването на т.нар. "цветни" добавки и увеличаването на износа на ток. Намаляването на общите цени на производителите и дистрибуторите доведе до една здрава основа за намалението на цената. Не ни стигна времето да продължим следващите стъпки за трайно ниската цена на електроенергията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай