Четвъртък,

SOS: 30-годишна хлебопекарна затваря заради скъпия ток

От: Стандарт -
3016
SOS: 30-годишна хлебопекарна затваря заради скъпия ток
A
A
A

Хлебопроизводител от Монтана може да остави региона без хляб заради високите цени на газа, тока, а в последните месеци и на брашното. Затвори ли производството си - без препитание остават 100 души. В подобно положение е и водещо българско предприятие, което държи сериозен дял от световното производство на хидромотори, съобщи Нова тв.

На крачка от затваряне - така накратко определят ситуацията в хлебозавода. Собственикът му Валери Кръстев посочи, че през последните месеци трудно се понася динамичната промяна на основните консумативи.

"Цената на хляба на едро трябва да бъде между 1,80 и 2 лева за 700 грама. Но ние не можем да си позволим да искаме тези цени.

500 лева на тон без ДДС е струвало брашното през юни, сега е 666 лв. Токът е 392 лв. без ДДС. Увеличението спрямо лятото е с около 300%", алармира производителят на хляб в Монтана, който е от 30 г. на пазара. 

"Скокът в електроенергията е близо 300% за два месеца и половина. Брашната всяка седмица - между 30 и 40 на тон. Непредвидимо е какво ще се случи в следващите седмици. Газът се е увеличил с около 180%. Това е една тежка ситуация, с която не можем да се справим”, добави Кръстев.

Предприемачът описа и другите пречки пред бизнеса. "През месец август всяка година заявяваме какво количество газ ще изразходим през следващата година. Но това зависи от ситуацията. Ако изразходим по-малко количество, нас ни глобяват, това не е нормално. Ненормално е и да плащаме авансово за газ. 

Държавата трябва да се намеси и да регулира този процес. На нас трябваше да ни дадат компенсация от 110 лева на изразходван мегаватчас ток, но нито стотинка още не сме получили", каза още хлебопроизводителят. 

В Казанлък в предприятието за производство на хидромотори напоследък не се говори за печалби, а за това колко са загубите и с колко са се увеличили разходите.

„Разходите на компанията за електричество през последните пет месеца са нараснали от 100 000 лв. месечно на 500 000 за същия период. Това е драстичен скок, който излиза извън всякакъв контрол. Нямаме контрагенти, които биха могли да възприемат подобен ръст, който да компенсира загубите”, коментира бизнесменът Владимир Спасов.

Той поясни, че има ситуации, в които се спира производството. Стигало се дотам, защото поддоставчиците не работят заради високите цени. Настоява да се вземат спешно крути мерки, а не когато започнат фалити.  

"През последните 5 месеца разходите за ток са нарастнали от 100 000 до 500 000 месечно. Не е логично дружества, свързани с държавата, да регистрират огромни ръстове на печалбата, а бизнесът да изнемогва. Ние на няколко пъти спираме производството, защото нашите доставчици също спират - не могат да издържат на високите цени. Нужно е да се вземат спешни мерки. Имаме поддоставчици, които фалираха", обясни предприемачът от Казанлък.

"Ние нямаме държава, която може мисли за бизнеса по отношение на електроенергията", каза той. И допълни, че има инструменти, с които може да се повлияе на негативните процеси.. 

Вижте всички новини днес


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com