Сметната палата прие рекорден брой одитни доклади през август

Последните 7 от забавените през годините одити ще бъдат приключени през септември

Сметната палата прие рекорден брой одитни доклади през август | StandartNews.com

Сметната палата прие 96 одитни доклада през месец август, като 76 от тях са разгледани на последните заседания, проведени на 29 и 30 август.

От приетите през август доклади 63 са за общини, 17 се отнасят за различни държавни институции – министерства, комисии, съдилища и др., 15 – за проведени одити във висши учебни заведения, един е за одит на европейски средства.

Сметната палата продължава активната си работа по приключването на забавените през годините одити. 8 от приетите през август доклади са част от 57-те одита за съответствие, включени в годишните програми за одитната дейност на Сметната палата за периода 2016-2021 г., за които в началото на януари 2023 г. е установено забавяне в сроковете за приемане.

Последните 7 от забавените доклади ще бъдат приети през септември. Така закъснението ще бъде окончателно преодоляно.

От общия брой на приетите през август 96 одитни доклади, 83 са за извършени финансови одити, 11 са за одити за съответствие при финансовото управление, един доклад - за извършен одит на изпълнение и  един  – за извършен специфичен одит.

Финансовите одити са сред задължителните задачи на институцията по Закона за Сметната палата. При тях се одитират годишните финансови отчети на бюджетни  организации, държавни висши училища и общини. Сметната палата проверява дали отчетите дават вярна и честна представа за финансовото състояние и дали са надеждна база за вземане на управленски решения. Още по време на одитите се коригират установените от одиторите неправилни отчитания във всички възможни случаи.

При одитите за съответствие при финансовото управление се проверява законосъобразността на управлението в бюджетните организации - спазването на нормативните и вътрешните актове, обществените поръчки и др..

Одитите на изпълнението са по жизнено важни области за гражданите и с тях се установява дали ефективно и ефикасно се управляват публичните средства и дейности.

Към специфичните одити, освен задължителните по Закона за Сметната палата,  спадат също и одитите на държавните предприятия и търговските дружества с държавно и/или общинско участие.

Част от одитните доклади, приети през август от Сметната палата, вече са публикувани на интернет страницата на институцията, останалите предстои да бъдат оповестени веднага след приключване на вътрешната процедура по проверка за спазване на изискванията на Общия регламент и Закона за защита на личните данни.   Докладите могат да бъдат намерени в раздел „Одитна дейност“, подраздели „Доклади“, „Доклади - общини“ и „Финансови одити на ГФО“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай