Сменяме олиото със зехтин

Заради Гърция пием анасонлийка ракия вместо узо

Сменяме олиото със зехтин | StandartNews.com

София. Кризата, която мъчи комшиите гърци, освен на бедност може да ги обрече на "обезличаване", но пък за сметка на това се грижи за здравето им. Потомците на Аристотел и Платон са на път да "забравят" символите си, с които ги асоциира съвременният глобален свят - узо, зехтин и "най-пушещата нация в ЕС". Задушаващата икономическа ситуация и тежките последици за гърците имат поне един положителен резултат - намаляване на тютюнопушенето, писа наскоро в. "Прототема". Освен това, за да пестят, гърците намаляват потреблението на узо и зехтин. Заради високата безработица и намалелите доходи традиционната напитка на комшиите е изправена пред сериозни изпитания. Производителите на узо са на ръба на оцеляването и защото държавата бави връщането на ДДС-то от износ на напитката.

Гърците намаляват и цигарите. Южната ни съседка заедно с Испания и Италия се изправя пред криза и със зехтина, твърди "Файнейшъл таймс". Цената на продукта е паднала до най-ниските си нива от 10 години насам. Най-качественият зехтин на пазарите на едро е паднал до 2900 долара за тон - най-ниското ниво от 2002 г. насам. Испания, Италия и Гърция държат 70% от световното производство на зехтин.

Според Международния съвет за зехтина, чиято централа е в Мадрид, складовата наличност на продукта ще достигне рекордно високи нива до края на годината от близо 1,1 млн. т, което отговаря на 1/3 от консумацията на зехтин в световен мащаб. Причина за това е спадът на вътрешното потребление в най-големите производители на зехтин в Южна Европа заради икономическата криза. Жителите на страните с проблемни икономики затягат коланите, предпочитайки пред висококачествения "премиум екстра върджин" зехтин от 3,25 евро за литър, по-евтиното слънчогледово олио за 1,25 евро. У нас пък тенденцията е обратната и кризата в южните европейски страни е добре дошла за изтънелия ни джоб.

Заради изключително изгодната цена все повече българи предпочитат да пазаруват зехтин вместо слънчогледово олио. Цената на бутилка първокласен зехтин все още е висока и стига до 14-15 лв. По-нисък клас от маслиновата мазнина обаче може да се намери за 3-4 лв. в магазините у нас. Цената на слънчогледовото олио също падна, но се задържа около 2 лв. В сезона на салатите обаче зехтинът е доста по-изгоден, защото се слага в по-малки количества, а е и по-полезен, твърдят специалистите по хранене.

Цената му обаче едва ли ще падне повече от това, коментират маркетингови анализатори. В същото време пък борсите отчитат сериозно поевтиняване на олиото. Цената му е паднала с 16% за последната година, съобщават от Софийската стокова борса. У нас поевтиняването е с 4% - от 2,25 лв. миналия май, до 2,16 лв. за литър в пластмасова опаковка в момента. Заради очакваното свръхпроизводство на слънчоглед тази година цената му се очаква да продължи да пада, а оттам прогнозата е и за още по-евтино олио. Очаква се това да стане факт след прибирането на новата реколта - около септември тази година. Тогава вероятно разликата между цената на зехтина и олиото отново ще се увеличи и хората ще се ориентират основно към покупки на слънчогледова мазнина, смятат пазарните анализатори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай