Смениха шефовете на НЕК, ЕСО и в "Марица-изток"

Смениха шефовете на НЕК, ЕСО и в "Марица-изток" | StandartNews.com

Целта на промените е финансово стабилизиране на държавните енергийни дружества

Петър Илиев е новият изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК). Той е бивш зам.-директор на компанията и заема мястото на освободената от Съвета на директорите на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) Екатерина Истаткова, която оглавява НЕК от февруари. По ирония на съдбата самата Истаткова уволни преди 9 месеца Петър Илиев.

Пак с решение на БЕХ бе променен управителният съвет на Електроенергиен системен оператор (ЕСО). В новия екип отново влиза Иван Йотов, който беше директор на оператора и при предишното управление на Бойко Борисов. Като нови членове в ръководството на ЕСО бяха назначени и Димитър Вълчанов и Милко Милков.

БЕХ освободи от Съвета на директорите на "Мини Марица-изток" представителя на БСП Георги Христозов, който по-рано беше шеф на самия БЕХ. Той бе освободен от поста шеф на енергийната шапка от служебния енергиен министър Васил Щонов, но остана в борда на мините. Сега заедно с Христозов си отива и Георги Златев, като на местата им в борда на мините заемат бившият депутат от ГЕРБ Диян Червенкондев и Николай Диков. Андон Андонов запазва позицията си в борда на най-голямото въгледобивно дружество и най-вероятно ще бъде избран за изпълнителен директор на мините.
За член на борда на най-голямата ни ТЕЦ - държавната "Марица-изток 2", е избран Диян Димитров, който заменя Михаил Митков.

Целта на промените е да се подобри управлението на държавните енергийни дружества и да се стабилизира финансовото им състояние, съобщават от БЕХ. Те ще влязат в сила след вписването им в Търговския регистър. Почти всички сменени енергийни шефове са били назначени по времето на кабинета "Орешарски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай