Слагат таван на банковите такси

Слагат таван на банковите такси | StandartNews.com

БНБ ще печата евро, повишават защитата на левовите банкноти

Печатницата на БНБ ще бъде сертифицирана за да може да печата банкноти евро. За това ще работи Калин Христов, сегашен подуправител на БНБ, който е предложен от новия управител на Централната банка Димитър Радев за още един мандат на поста си като шеф на управление "Емисионно". Освен това до края на годината ще бъде пусната в обръщение новата монета от 2 лв., която ще замени сегашната банкнота.

По време на изслушването в бюджетната комисия към парламента Христов обясни, че ще се подобрява сигурността на българските банкноти без да се сменя дизайна им. Скандал се заформи при намесата на депутата на БСП Румен Гечев, който обвини Калин Христов, че е настоявал за банкова ваканция през юни 2014 г. при затварянето КТБ. В защита на Христов се обявиха на първо място подуправителят Димитър Костов, депутатите, участвали тогава в консултациите за драмата с КТБ и председателят на АББ Петър Андронов. Той уточни, че Христов е представил всички варианти за реакция при кризата с КТБ, един от които е бил банкова ваканция, но не е лобирал за него.

Новият управител на БНБ Димитър Радев вчера представи своите кандидатури за екипа, който да ръководи БНБ в следващите шест години.

Нина Стоянова, която е номинирана за подуправител и шеф на управление "Банково" съобщи, че една от основните тенденции в работата й ще е въвеждането на регламента на ЕС за платежните разходи. Което означава, че до края на годината БНБ ще въведе лимит на таксите за платежни операции в страната и за чуждестранните преводи.
Ясна политика за предприемане на коригиращи и санкциониращи мерки пък обеща Димитър Костов, който е предложен от гуверньора Димитър Радев за подуправител с ресор "Банков надзор" - най-отговорната позиция при заместниците му. Досега Костов беше подуправител и директор на банковото управление.
При представянето на номинациите за подуправители Димитър Радев обясни, че при избора си за постовете се е ръководел от професионалните и нравствени качества на хората, на които се е спрял. Всеки от тях е представил своята концепция за бъдещата си работа и това също е било определящо при избора. Кандидатурите за подуправители ще бъдат внесени във вторник в пленарна зала за окончателно гласуване.

Всяка ревизия да

се докладва на УС

Димитър Костов, номиниран за шеф на "Банков надзор"

Моето виждане за ръководството на управление "Банков надзор" е след всяка инспекция на място в дадена банка да се разглежда информацията за констатациите и предприетите мерки. Това не означава прехвърляне на задължения и отговорности, а начин, по който бих искал съдействие за контрол на моята дейност. Сега Управителният съвет на централната банка няма как да контролира ръководителя на "Банков надзор". Останалите членове получават единствено информацията, която е записана в докладите за състоянието на банковата система, подавани от подуправителя по "Банков надзор" на заседанията на управителния съвет, но не и констатациите, направени при проверки на място.

Запазваме валутния борд
до влизане в еврозоната

Калин Христов, номиниран за шеф на управление "Емисионно"

Поддържането на паричното обръщение, паричния съвет, емисионната дейност и постигането на стабилност са основните задачи в работата на управление "Емисионно". Стратегическа задача е паричният съвет да продължи да действа до бъдещото влизане на България в еврозоната. България ще влезе във валутния съюз при съществуващия курс от 1,95583 лева за евро. Но първо трябва да се вземе политическо решение, а после следва работата на експертите. Управлението на резервите е сложна дейност и изисква много голям ресурс - финансов и човешки капитал. Инвестираме в обучение на хората в ЕЦБ. Ще запазим тази политика и ще я доразвиваме. Ще продължим да ползваме външни институции като консултанти.

Кредитният регистър
е отличникът на ЕЦБ

Нина Стоянова, номинира за шеф на управление "Банково"

Най-важната и съществена част от работата на управление "Банково" е поддържането на платежните системи в страната, а до края на годината трябва да се приеме нова директива за платежните услуги у нас. България е отличникът на Европа, БНБ има най-високата оценка във връзка с въвеждането на Централния кредитен регистър. Той е въведен у нас още през 2000 г., докато къде по-развити държави едва сега се справят с това предизвикателство. Още от 2001 г. БНБ е започнала да получава шестици от ЕЦБ заради покриването на високите стандарти от регистъра.

Спестихме 334 млн.
за месец

59,274 млрд. лв. са депозитите в банките в България към края на юни, сочат данните на БНБ. Като за месец те нарастват с 334 млн. лв. За година ръстът на депозитите е с 4% като те достигат 70,6% от Брутния вътрешен продукт на страната. Депозитите на домакинствата са на обща сума 40,58 млрд. лв., като за месец се увеличават само с 15 млн. лв. Значително по-голям ръст има при влоговете на нефинансовите предприятия. Само за месец бизнесът е спестил 300 млн. лв. и общата сума на депозитите на нефинансовите предприятия достига 15,851 млрд. лв. Депозитите на финансовите предприятия са 2,843 млрд. лв. като за месец се увеличават с 19 млн. лв.
В края на юни кредитите за неправителствения сектор са 50,262 млрд. лв. при 49,753 млрд. лв. към края на май. Кредитите за нефинансовите предприятия достигат 30,778 млрд. лв. Жилищните заеми са 8,695 млрд. лв., а потребителските са 7,344 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай