Шефът на БНБ доволен от банките през 2018 г.

Банковият сектор през 2018 г. продължи да поддържа високи равнища на капиталова адекватност и ликвидност, като заедно с това генерира исторически висока годишна печалба...

Шефът на БНБ доволен от банките през 2018 г. | StandartNews.com

Банковият сектор през 2018 г. продължи да поддържа високи равнища на капиталова адекватност и ликвидност, като заедно с това генерира исторически висока годишна печалба. Това пише в публикация на Димитър Радев, управител на БНБ, в последния бюлетин на Асоциацията на банките в България.

Депозитите в банковата система се увеличаваха, кредитирането нарастваше, а делът на необслужваните кредити намаляваше. Положителната динамика в сектора като цяло очакваме да продължи и през 2019 г., посочва Димитър Радев.

Кредитните портфейли представляват първостепенен източник на оперативен доход за банките у нас, но растежът на кредита по дефиниция е съпроводен с поемане на нов риск. В настоящия етап на кредитна експанзия, банките трябва да продължат да полагат адекватни усилия за управление на натрупващия се в техните баланси кредитен риск, отчита управителят на Централната банка.

Голяма част от последните действия на централната банка, в качеството й на регулатор и надзорен орган за банковата система, е фокусирана върху риска, свързан с банковото кредитиране. Управителният съвет на БНБ взе решение за активиране на антицикличния капиталов буфер от тази година. През декември 2018 г. Народното събрание прие законови промени, предложени от БНБ, които предоставят на Централната банка допълнителен инструментариум от мерки, свързани с кредитирането. Тук влизат нови правомощия за БНБ да изисква ограничения за съотношението между кредит и обезпечение или между кредит и доход на кредитополучателя, пише в статията.

Вероятността от материализиране на кредитния риск би нараснала особено при забавена икономическа активност или конюнктура, която е по-неблагоприятна от наблюдаваната през последните няколко години. Към момента виждаме все по-силни индикации за възможни проблеми и повишена несигурност - на глобално ниво и в еврозоната - които по определени канали биха могли да донесат негативни ефекти и у нас, смята Димитър Радев.

Тази година ще премине също под знака на прегледа на активите и стрес теста в няколко банки. Намираме се на фазата на приключване на подготовката за практическото извършване на тези процеси. Те се ръководят от Европейската централна банка, но с активното съдействие от страна на БНБ. Прегледът на активите, стрес тестът и синхронизирането на надзорните ни практики с Европейската централна банка са много важен, макар и не единствен, елемент от усилията, свързани с плановете на България за включване на лева във валутния механизъм ERM II и за присъединяване на България към Единния надзорен механизъм. Тези стратегически стъпки следва да бъдат реализирани едновременно, съгласно плана и договореностите с европейските ни партньори, отчита управителят на БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай