Шефката на НАП уволни "спецове" по сигурността

Димитрова се извини на българските граждани за изтичането на личните им данни

Шефката на НАП уволни "спецове" по сигурността | StandartNews.com

Ръководителят на звеното за информационни системи в НАП е подал оставка по искане на изпълнителния директор на агенцията Галя Димитрова. Тя е поискала оставката и на отговорния ръководител на ИТ сигурността. Това оповести самата Димитрова на първата си пресконференция след хакерската атака.

„Обмисляме, че тази дейност - поради спецификата си, би могла да бъде аутсорсвана”, обяви тя. Освен това вече се работи по създаването на нова ИТ инфраструктура.

„НАП е постигнала и постига забележителни резултати. Няма друга агенция по приходите в европейски мащаб , която е да е увеличила три пъти приходите си”, каза още Димитрова.

Директорът на приходната агенция отново посъветва българските граждани да сменят единствено паролите си и персоналния идентификационен код (ПИК) към НАП и потвърди, че не е необходимо да се сменят личните карти.

Галя Димитрова заяви, че финансовият министър Владислав Горанов не е поискал оставката й, а настоява за решения за справянето с проблема.

Изпълнителният директор на НАП обясни, че по време на отпуската си е била в постоянна връзка с екипа си и с министър Владислав Горанов. „Обсъждани са с мен всички взети действия”, добави тя.

Заместник-изпълнителният директор на НАП обясни, че много от данните, които са изтекли и са проверени до момента, са разместени и объркани. „Сега нашата работа е тези 609 хил. записа с технически средства да бъдат сведени до обозрим брой, за да проверим дали са манипулирани”, добави Милена Кръстанова.

До момента 937 620 български граждани са направили справки за изчитане на данни, обявиха от агенцията.  От тях 665 хил. са с изтекли данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай