Шефът на ЕЦБ с предупреждение за еврозоната

Какво следва

Шефът на ЕЦБ с предупреждение за еврозоната | StandartNews.com

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че икономиката на еврозоната е изправена пред стагнация през следващите няколко тримесечия. Има опасност и от спад, въпреки че рисковете за цените са станали по-балансирани, смята още Лагард.

В разговор с председателите на ЕК - Урсула фон дер Лайен, на Европейския съвет - Шарл Мишел и на Еврогрупата Пасхал Донохо, управителят на ЕЦБ е посочила, че борбата с инфлацията върви добре, но липсата на регионално споразумение за фискалните правила се превръща в проблем. Това посочиха пред агенция „Блумбърг” източници, пожелали анонимност, тъй като дискусията е била поверителна, пише Нова.

Чувството на Лагард за увереност в напредъка при борбата с инфлацията контрастира с неотдавнашните коментари, които предполагат, че основният ръст на цените остава „повишен”. За самата икономика тя е отбелязала, че заетостта се задържа стабилна, но все пак показва признаци на известно отслабване.

Ръководителят на ЕЦБ също така смята, че пазарите са склонни незабавно да реагират на европейските разделения относно Близкия изток или други подобни позиции. Според Лагард различията между отделните страни ще бъдат по-големи, ако блокът не се обедини повече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай