Четвъртък,

Ще ни въведат еврото от петък за понеделник

От: СТАНДАРТ -
Ще ни въведат еврото от петък за понеделник
A
A
A

Ще ни кажат от петък за понеделник, че въвеждаме еврото. Това е стандартна практика в Европа, за да се избегне спекулата. Това обясни пред бТВ финансистът Любомир Дацов. Вчера кабинетът заедно с БНБ препотвърдиха курса към въвеждане на еврото в България на 1 януари 2024 г. Координационният съвет за подготовка българия за членство в еврозоната, който е със съпредседатели управителят на Българската народна банка Димитър Радев и министърът на финансите Асен Василев, прие проект на Национален план за въвеждане на еврото.

„Извървели сме един дълъг път до въвеждането на еврото. Хората просто няма нищо да усетят“, категоричен бе Дацов.

„Има достатъчно информация какво трябва да направим. Ясно е, че трябва да бъдат направени поредица от реформи. Този план е нормално да се приеме достатъчно рано, за да окаже точния срок и механизъм“, каза още експертът.

По думите му в плана, който трябва да се изпрати в Министерски съвет за одобрение е разписан конкретен механизъм, по който ще стане обмяната на левовете за евро.

„Комуникационната стратегия също трябва да бъде готова. Хората да са готови и да знаят какво трябва да направят“, каза още Дацов. И подчерта: „Еврото предполага по-бързо икономическо развитие. Това означава, че само по себе си, при равни други условя, това създава възможност за по-добра интеграция и търговия.“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички