Ще има ли газ за отоплителния сезон и колко ще ни струва?

Какво казаха индустриалците на Кирил Петков

Ще има ли газ за отоплителния сезон и колко ще ни струва? | StandartNews.com

Спешна среща за изясняване на ситуацията с доставките на природния газ, както и неговата цена, поискаха в отворено писмо от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Те адресират писмото си до министър-председателя в оставка Кирил Петков. 

Индустриалците предупреждават, че без доставки на природен газ много хора ще останат без работа, икономиката ще бъде изключително застрашена, а държавният бюджет няма да може да поеме голяма част от социалните плащания. За представителите на тежката ни индустрия е изключително тревожно, че само два месеца и половина преди началото на отоплителния сезон природен газ за страната ни не е осигурен, а цената му е абсолютно неясна. Според бизнеса ефективни мерки за това не са взети нито в рамките на редовното правителство, нито от кабинета в оставка.

ВИЖ ОЩЕ: Енергиен експерт пред "Стандарт": Какво ни чака с газа и горивата 

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори посочват, че евентуалното спиране на газа, освен подобни ефекти за икономиката, създава и значителни рискове за технологични аварии и опазването на околната среда и човешкия живот.

Антикризисни мерки и спешна среща за изясняване на ситуацията с доставките и цените на природния газ у нас поискаха в отворено писмо до министър-председателя в оставка от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

В отвореното си писмо те предупреждават, че без доставки на природен газ много хора ще останат без работа, икономиката ще бъде изключително застрашена, а държавният бюджет няма да може да поеме голяма част от социалните плащания.

ВИЖ ОЩЕ: Втечненият газ на Кирил Петков ни излезе златен

За представителите на тежката ни индустрия е изключително тревожно, че само два месеца и половина преди началото на отоплителния сезон природен газ за страната ни не е осигурен, а цената му е абсолютно неясна. Според бизнеса ефективни мерки за това не са взети нито в рамките на редовното правителство, нито от кабинета в оставка. От федерацията посочват, че евентуалното спиране на газа, освен подобни ефекти за икономиката, създава и значителни рискове за технологични аварии и опазването на околната среда и човешкия живот.

ВИЖ ОЩЕ: Европейската комисия със спешен план ако газът спре

Бизнесът подчертава, че няма информация дали се работи за сключване на дългосрочни доставки на природен газ от януари следващата година. Не е ясно дали има газ, който да бъде нагнетяван в газохранилището в Чирен, което е запълнено 38%, докато средно за Европа този процент е 62. В писмото се посочва още, че докато се чертаят политически линии, природният газ може да се окаже и линията, която да взриви всякакви бъдещи планове за нов кабинет в рамките на това Народно събрание, а и работата на евентуално служебно правителство, посочват от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай