Четвъртък,

Ще има ли газ за отоплителния сезон и колко ще ни струва?

От: Редакция -
1387
Ще има ли газ за отоплителния сезон и колко ще ни струва?
A
A
A

Спешна среща за изясняване на ситуацията с доставките на природния газ, както и неговата цена, поискаха в отворено писмо от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Те адресират писмото си до министър-председателя в оставка Кирил Петков. 

Индустриалците предупреждават, че без доставки на природен газ много хора ще останат без работа, икономиката ще бъде изключително застрашена, а държавният бюджет няма да може да поеме голяма част от социалните плащания. За представителите на тежката ни индустрия е изключително тревожно, че само два месеца и половина преди началото на отоплителния сезон природен газ за страната ни не е осигурен, а цената му е абсолютно неясна. Според бизнеса ефективни мерки за това не са взети нито в рамките на редовното правителство, нито от кабинета в оставка.

ВИЖ ОЩЕ: Енергиен експерт пред "Стандарт": Какво ни чака с газа и горивата 

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори посочват, че евентуалното спиране на газа, освен подобни ефекти за икономиката, създава и значителни рискове за технологични аварии и опазването на околната среда и човешкия живот.

Антикризисни мерки и спешна среща за изясняване на ситуацията с доставките и цените на природния газ у нас поискаха в отворено писмо до министър-председателя в оставка от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

В отвореното си писмо те предупреждават, че без доставки на природен газ много хора ще останат без работа, икономиката ще бъде изключително застрашена, а държавният бюджет няма да може да поеме голяма част от социалните плащания.

ВИЖ ОЩЕ: Втечненият газ на Кирил Петков ни излезе златен

За представителите на тежката ни индустрия е изключително тревожно, че само два месеца и половина преди началото на отоплителния сезон природен газ за страната ни не е осигурен, а цената му е абсолютно неясна. Според бизнеса ефективни мерки за това не са взети нито в рамките на редовното правителство, нито от кабинета в оставка. От федерацията посочват, че евентуалното спиране на газа, освен подобни ефекти за икономиката, създава и значителни рискове за технологични аварии и опазването на околната среда и човешкия живот.

ВИЖ ОЩЕ: Европейската комисия със спешен план ако газът спре

Бизнесът подчертава, че няма информация дали се работи за сключване на дългосрочни доставки на природен газ от януари следващата година. Не е ясно дали има газ, който да бъде нагнетяван в газохранилището в Чирен, което е запълнено 38%, докато средно за Европа този процент е 62. В писмото се посочва още, че докато се чертаят политически линии, природният газ може да се окаже и линията, която да взриви всякакви бъдещи планове за нов кабинет в рамките на това Народно събрание, а и работата на евентуално служебно правителство, посочват от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички