Щастлива новина! Ето кои храни поевтиняват

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се е понижил с 1,7 процента

Щастлива новина! Ето кои храни поевтиняват | StandartNews.com

Само цените на зърнените култури се покачват през октомври за разлика от хранителните стоки на световния пазар. Това съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), цитирана от БТА.

Покачващите се цени на зърнените култури се компенсират от спада на котировките на други основни продукти.

Референтният показател за световните цени на хранителните стоки остана като цяло стабилен през октомври.

Индексът на цените на храните на ФАО, който проследява месечните промени в международните цени на кошница от често търгувани хранителни стоки, е достигнал средно 135,9 пункта през октомври, което е незначително под нивото му през септември. С последната актуализация индексът се е понижил с 14,9 процента спрямо историческия си връх, регистриран през март 2022 г., докато е останал с 2 процента над нивото си през октомври 2021 г.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО се е увеличил с 3 процента през месеца. Световните цени на пшеницата са се повишили с 3,2 процента, отразявайки най-вече несигурността, свързана с Черноморската инициатива за зърно, както и ревизия надолу за доставките в САЩ. Международните цени на зърното са се увеличили с 3,5 процента от септември, като цените на царевицата са се повишили още повече поради по-ниските перспективи за производство в САЩ и ЕС, заедно със сушата в Аржентина и несигурността относно износа от Украйна. Международните цени на ориза са се увеличили с 1 процент.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО се е понижил с 1,6 процента през октомври и е останал с близо 20 процента под нивото си от година по-рано. Покачващите се международни котировки на слънчогледовото олио са били повече от компенсирани от по-ниските световни цени на палмовото, соевото и рапичното масло.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се е понижил с 1,7 процента, като цените на всички млечни продукти са се понижили от септември. По-ниските от очакваните покупки от страна на Китай, слабото търсене на внос и отслабването на еврото спрямо щатския долар са подкрепили спада през октомври.

Индексът на цените на месото на ФАО се е понижил с 1,4 процента през октомври в сравнение със септември, като международните цени на овче, свинско, говеждо и птиче месо намаляват поради като цяло слабото глобално търсене на внос и увеличаващите се доставки за износ.

Индексът на цените на захарта на ФАО се е понижил с 0,6 процента, подкрепен от подобрените перспективи за производство в Индия. Фактори като дъждовете, възпрепятстващи напредъка на прибирането на реколтата в Бразилия, силното търсене на внос от Индонезия и Китай и по-високите котировки на цените на етанола в Бразилия, са ограничили месечния спад на цените на захарта.

Занижени прогнози при зърнените култури

ФАО понижи прогнозата си за световното производство на зърнени култури през 2022 г. до 2 764 милиона тона, спад от 1,8 процента спрямо 2021 г. Това е записано в актуализирана кратка информация за предлагането и търсенето на зърнени култури, публикувана днес. 

Докато световното производство на пшеница сега се прогнозира на 783,8 милиона тона през 2022 г., рекордното за всички времена производство на грубо зърно в световен мащаб се очаква да спадне с 2,8 процента до 1 467 милиона тона. Световното производство на ориз се прогнозира на 512,6 милиона тона, което е с 2,4 процента по-малко от най-високата стойност за всички времена през 2021 г., но все още като цяло е средна реколта.

Сега се прогнозира световното използване на зърнени култури през 2022/2023 г. да спадне до 2 778 милиона тона, с 0,7 процента под нивото от 2021/22 г. По същия начин се прогнозира, че световните запаси от зърнени култури в края на сезоните през 2023 г. ще се свият с 2 процента спрямо началните си нива, до 841 милиона тона.

Въз основа на тези прогнози се предвижда световното съотношение на запасите от зърнени култури към употребата да намалее до 29,4 процента през 2022/23 г. от 30,9 процента през предходната година.

Световната търговия със зърнени култури през 2022/23 г. се очаква да регистрира свиване от 2,2 процента до 469 милиона тона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай