Сензация! Българка с имотна агенция на остров в Тайланд

Членува в клуб на предриемачи

Сензация! Българка с имотна агенция на остров в Тайланд | StandartNews.com

Българка с агенция за недвижими имоти в Тайланд на остров Пукет. Нейното име е Бориславаа Бочева. Тя  членува и в клуб на крупни тайландски инвеститори и предприемачи. Не се е замисляла къде е ключът към успеха ѝ, но признава, че е общителна, жизнерадостна, оптимистично настроена и това много ѝ помага в контактите. 

„Хората казват, че ги зареждам с позитивна енергия, че им е добре около мен, че ги вдъхновявам, давам им една сигурност и ги „дърпам“ напред“, споделя Борислава пред BG Voice.

Родена е във Варна, расте като ученолюбиво дете и отличничка. Когато е на седем години, попада във Велинград, където майка ѝ се омъжва за втори път. „Този град по-късно се оказа много важен за развитието ми“, казва тя. Завършва във Варна математическата гимназия и специалност „Маркетинг и мениджмънт“ в Икономическия университет. Има и две следдипломни квалификации по специалността във Виена.

И до днес е много благодарна на втория си баща, Ангел Римпев, който става нейна опора и основна фигура в живота ѝ. Директор е на мебелно предприятие във Велинград - най-голямото в България. Още по комунистическо време, през 1984 г., Ангел се запознава с Ингвар Кампрад - вече покойния основател и собственик на верига магазини за домашно обзавеждане, и стават много близки приятели. След промените Кампрад казва на Римпев да се отдели, да започне собствен бизнес. Той прави малка мебелна фабрика в Костандово до Велинград, която се разраства много. Произвежда мебели почти изцяло за износ, в нея работят 300 човека.

„Аз току-що завършила, а баща ми звъни във Виена и ми казва: „Слушай, прибирай се тук, защото продават по приватизация предприятието „Булгарплод“ във Велинград. Смятам да ти го купя като бизнес, да се развиваш самостоятелно“. А аз бях на 24 години, какво разбирам от „Бургарплод“, спомня си Боби.

Баща ѝ изтегля заем, който връща с продукция, и младата Борислава изведнъж се сдобива с десетина магазина и четири склада за плодове и зеленчуци. Съгласно изискванията по приватизацията, тя инвестира в голям хладилник за замразяване на плодове, но няма суровини. Кандидатства по програмата „САПАРД“ и засажда 100 дка с малини, които стигат по-късно до 400 дка.

Борислава е от първите и основни доставчици на верига супермаркети на различни екзотични плодове като рамботани, мангустини. В бизнеса се включва и съпругът ѝ Валери Бочев и около осем години се занимават с това. Борислава продължава да строи складове, защото има доста свободни земи. Днес тя притежава 15 промишлени склада, които отдава под наем.

„Когато се прехвърлихме на Пукет, продадохме бизнеса с малините, защото, макар и изключително доходен, беше много тежък. През 2008 г. имахме 300 човека работници, бяхме достатъчно успешни, за да не емигрираме, но бизнес средата стана неуслужлива, недружелюбна, тежка. Казахме си, че животът не е само пари, той е в удоволствието да го живееш“, споделя Боби.

След една почивка на Пукет през 2010 г. вземат решение да се преместят там. Разпродават бизнесите, които са им трудни за управление от дистанция, и оставят складовете, които отдават под наем. Дъщеря им Валерия е на четири години и половина.

„Всички ме питат защо точно Пукет сме избрали. Тук има едно усещане за свобода, което витае във въздуха, в пространството, в енергията... Трудно е за обяснение, особено на хора, които не са идвали тук да го усетят. Но тук просто се диша свободно. Има една лекота в общуването с хората, в бизнеса, във всичко. Нещата стават, не казвам лесно, но свободно", разказва Борислава. 

Днес Валери има фирма за коли под наем, а Борислава - агенция за недвижими имоти, с три офиса на Пукет и 12 агенти от различни националности, покриващи почти всички езици на острова, на който живеят хора от 60 националности. Занимават се изцяло с продажби на скъпи луксозни обекти, в които все повече инвестират местни предприемачи.

На Пукет, като туристическа дестинация и място за постоянно живеене, бизнесът с недвижими имоти е много динамичен и бързо развиващ се. „Работата ми е изтощаваща, но и много удовлетворяваща. Спечелих доверието на големите инвеститори и търсят мен за продажбите на имотите, които строят, защото съм вече утвърдено име“, казва Борислава. 

За работата си тя няколко пъти е награждавана от „The Luxury Network“ - наградите на международния клуб за производители на луксозни стоки, в раздела за луксозни недвижими имоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай