Вторник,

Счупи се 25-годишна българска традиция за черните дни

От: стандарт -
4050
Счупи се 25-годишна българска традиция за черните дни
A
A
A

Четвъртвековна традиция на българите да кътат "бели пари за черни дни", се пречупи. За първи път от кризата по време на кабинета "Виденов" в средата на 90-те години на миналия век, българите масово не успяват да заделят пари, а харчат спестяванията си.

Спестяванията на 80% от хората са до 10 000 лева,коментира пред БНР консултантът Тихомир Тошев от Кредит център.

"Високата инфлация и галопиращите цени оказват по-сериозно влияние върху хората с по-ниски доходи, хората, които получават доходи, които едва покриват месечните им нужди. Тези хора, заради увеличените разходи, основно за храни, горива, отопление в момента се чувстват все по-затруднени."

"Хората с по-ниски доходи орязват стандарта си на живот", каза Тошев

"Една част от българите има запас от спестявания, които те ползват в момента, за да покриват тази разлика в цените. Това няма да може да продължи много."

"Много вероятно е в следващите месеци те да се стопят, ако доходите им не започнат да растат.

Работодателите, които държат на служителите се, трябва да започват да коригират възнагражденията в посока нагоре, за да компенсират инфлацията."

Хората свалят разходите си за храна, с приоритет са сметките и вноските по кредитите, а ако останат пари – те отиват за дрехи и почивки, поясни Тихомир Тошев.

Кредитният пазар продължава да бъде активен, има сериозен ръст на ипотечното кредитиране от началото на годината, ръст има и при потребителското кредитиране, стана ясно от думите на експерта.

"Очаквам, че и тази година ще остане година на ниските лихви в България. От средата на следващата година е много вероятно и при нас лихвите да тръгнат леко нагоре."

Тошев не очаква в следващите две години да има сериозно поскъпване на вноските по изтеглените кредити. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички