САЩ засили натиска върху швейцарските банки

САЩ засили натиска върху швейцарските банки | StandartNews.com

Цюрих. Главният изпълнителен директор на Credit Suisse Брейди Дугън беше подложен на допълнителен натиск в неделя да подаде оставка, след като ключови фигури в най-голямата политическа партия в Швейцария призоваха за промяна в ръководстовото на банката заради подпомагането й на богати американци да укриват данъци.

Вторият по големина кредитор в Швейцария се очаква да се признае за виновен и дазаплати повече от $2.5 млрд. на американските власти за разрешаването на обвиненията, че швейцарската банка е помагала на американци да укриват данъци от правителството.

Кристоф Блохер, вицепрезидент на дясната Швейцарска народна партия (SVP) и влиятелен индустриалец, заяви пред швейцарски вестник, че Дугън, както и председателят на борда на Credit Suisse Урс Ронер, трябва да се оттеглят от постовете си, предаде Ройтерс.

Според източниците на WSJ банката вероятно ще се признае за виновна по криминалните обвинения, а властите от своя страна няма да предприемат други мерки, застрашаващи бизнеса й в САЩ като отнемане на лиценза. Представителите на финансовия сектор отдавна изказват притеснения, че повдигането на криминални обвинения срещу банкови институции може да има фатални последствия за бизнеса им, тъй като дава възможност на регулаторите да прекратят цялостната им дейност в страната. От своя страна Фед и другите регулатори се опитват да уверят, че целта им е да накажат банките, без да прекратяват съществуването им и да заплашват цялостната финансова система.

Дори и при успешно сключване на споразумението правните проблеми на Credit Suisse може да не приключат. Щатските власти все още издирват собствениците на сметки, използвали услугите на швейцарски банки за укриване на данъци. Достъпът до такава информация обаче е ограничен от законите на Швейцария и може да доведе до дела срещу банките, които я предоставят. По-рано тази година главният изпълнителен директор на банката Дугън заяви пред комисия на щатския Сенат да сътрудничи на регулаторите и изтъкна, че нередните дейности са били дело на ограничена група служители.

Сделката с Credit Suisse е поредният епизод от усилията на щатските власти да подведат под отговорност финансови институции за укриване на данъци, нарушаване на санкции и пазарни манипулации. През 2009 г. друга швейцарска банка – UBS, сключи подобно споразумение, като плати 780 млн. долара глоба и предаде имената на клиентите. Впоследствие над 43 хил. граждани на САЩ са се включили доброволно в програмата за разкриване на скрити в чужбина средства. Според доклад на Сената вече са платени 6 млрд. долара в данъци, лихви и глоби.

Регулаторите в САЩ водят преговори и с френската банка BNP Paribas, които според съобщения в медиите могат да завършат с налагане на глоба от 3.5 млрд. долара. Причина са обвиненията за нарушаването на забраната за сделки с държави, срещу които има наложени санкции, като Судан и Иран. Банката вече е заделила 1.1 млрд. долара за глобите по това дело, но предупреди, че плащанията може да са значително по-големи.

Властите продължават и разследванията си за нарушенията при продажби на обезпечени с ипотеки ценни книжа, които доведоха до финансовата криза от 2008 г. В момента се водят преговори с Bank of America и Citigroup, които също могат да завършат с налагане на многомилиардни глоби. Според изчисления на Financial Times от избухването на финансовата криза насам банките от Wall Street и международните им конкуренти са изплатили глоби на стойност почти 100 млрд. долара на регулаторите в САЩ по различни обвинения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай