Саботажи зад огъня в Слънчев бряг

Версиите за пожара се лутат между нелоялна конкуренция и луд пироман

Саботажи зад огъня в Слънчев бряг | StandartNews.com

Бургас. Следователи втори ден издирват кои са виновниците за двата инцидента в Слънчев бряг, които стреснаха не на шега туристите. Все още обаче не е ясно как точно е пламнал пожарът, който изпепели известната механа "Нептун" и за малко не превърна в пепел съседните хотели. Ако се докаже, че огънят е пламнал поради небрежност от страна на персонала, то виновните ще носят наказателна отговорност за палежа.

Единственият арестуван, който бе заподозрян за взрива в другия край на курорта, вчера бе освободен от ареста поради липса на доказателства. "До момента не бяха открити никакви доказателства, че арестуваният мъж е свързан с избухналото взривно устройство. Поради тази причина прокуратурата не поиска удължаване на ареста", обясни говорителят на окръжната прокуратура в Бургас Красимира Кателиева. Няколко са версиите за избухналата самоделка на метри от ресторанта за бързо хранене "Дел Маре" в неделя сутринта. Според криминалисти е изключено да се говори за воюващи групировки или за отмъщение. Въпреки това се проверяват всички основни версии, включително и нелоялна конкуренция.

Разследващи опровергаха информацията, че бомбата е била заложена като отмъщение към несебърски бизнесмен, чийто автомобил бил паркиран на около десетина метра от експлозията. В курорта се говори, че палежите и взривовете не са случайни и целят създаване на напрежение.

"Всички казват, това е случайно, онова е случайно, виновни няма. Обаче от началото на сезона тук не е спряло да гори. На два пъти се палиха шезлонги. После започнаха да горят магазини, павилиони, заведения. Сега за малко цял хотел щеше да бъде изпепелен. На това случайност ли му казвате. Такива пожарища в Слънчев бряг никога не е имало. Аз не мога да повярвам, че случаите не са свързани. Сред търговците се говори, че всичко това се прави умишлено, за да се саботира сезонът. Откъде обаче идва това нещо, не можем да си обясним. Нищо чудно да е дело на чужди интереси, макар че вече влизаме във филм за теория на конспирацията", сподели подозренията си един от бизнесмените в Слънчев бряг, който държи две малки заведения близо до плажа.

Други негови колеги пък разпространяват мълвата, че психично болен пироман пали кръчми и магазини в курорта. След последните два инцидента търговците край морето са изправени на нокти и се страхуват пожарите да не продължат. "Вече не знаем какво се случва тук. Пожар, взрив, пожар - така се редуват. Всеки се страхува, че бедствието може да го сполети. Тук рядко някой си прави застраховки на заведението и ако, не дай Боже, се случи пожар, щетите ще са огромни. Просто човекът фалира", коментира собственик на оборотна пицария в зона Изток.

Пожарът на Северния плаж стресира почиващите в района и буквално ги прогони от морето. Стотици летовници прекратиха морската си ваканция и си стегнаха багажите. Повечето вече са отпътували към други дестинации или директно към домовете си. Има и такива, които, изплашени от пожара, са опразнили стаите си в "Нептун бийч", но още на следващия ден пожелали отново да се върнат, твърдят от хотела.
От механа "Нептун" 24 часа след пожара вече нямаше и помен. Всички руини бяха разчистени, но бригадите продължаваха и вчера да работят по заличаването на следите от огъня. Собствениците на кръчмата все още не са решили дали да строят наново опожарената сграда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай