С колко ще скочи парното?

Цената на топлинната енергия бе увеличена от 1 юли средно с 30% за цялата страна

С колко ще скочи парното? | StandartNews.com

Наближава времето за пускането на парното, а най-големите страхове на хората са какви ще са сметките. Цената на топлинната енергия бе увеличена от 1 юли средно с 30% за цялата страна, като за София поскъпването е с близо 40%. През лятото хората плащаха само топлия душ, а същинските сметки за отопление тепърва предстоят. От Нова година има риск абонатите на топлофикациите в страната да плащат с 25% по високи сметки, прогнозират енергийни експерти. На 14 септември цената на газа в най-големия газов хъб в Европа - TTF в Нидерландия, достигна 801.2 долара. Експерти предупредиха, че синьото гориво може още преди края на годината да достигне $1000.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев прогнозира, че при това положение поскъпването на топлоенергията от началото на следващата година ще е чувствително. Той уточни, че обикновено то представлява 60% от ръста на цената синьото гориво.

Според енергийния експерт Иван Хиновски, не повече от 20% ще бъде ръстът в цената на парното след Нова година. Според него газът ще бъде по-скъп през зимата, но няма да има апокалиптични сценарии. Хиновски коментира, че има оферти на посредници с до 40% под цената на газовата борса.

В същото време от служебното правителство увериха, че газът за зимата е осигурен. "Газ винаги може да се докара, ако цената няма значение. Моята информация е, че ние ще успеем да имаме газ на добра цена“, заяви министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Той не очаква потреблението на ток в България да бъде ограничено, както може да се случи в други държави в Европа, които го произвеждат основно от природен газ.

На 20 септември "Булгаргаз“ пусна търговете за доставка на втечнен природен газ за следващата година. Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева обясни, че стартиращите процедури са в три времеви направления – краткосрочно за доставки за ноември и за декември 2022 г., годишен търг за цялата 2023 г. и дългосрочен за периода 2024 – 2034 г. Съответните количества са 1.5 млн. мегаватчаса за ноември, 2 млн. мегаватчаса за декември, 16 млн. мегаватчаса за 2023 г. и 10.6 млн. мегаватчаса годишно по дългосрочния търг. Процедурите ще преминат през три етапа, а за дългосрочния ще протекат в рамките на 6 месеца. Водят се и преговори за увеличаване на доставките по договора с Азербайджан. "Преговорите с „Газпром“ продължават, но за момента няма развитие. Не затваряме вратата пред никого“, каза енергийният министър Румен Христов. Водят се разговори и за осигуряване на допълнителни слотове на терминали в Турция за 2023 г. За същата година е предвидено и участие на България в годишния търг за слотове и за регазификация на терминала в Ревитуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай