Родна фирма прави завод за лекарства във Виетнам

Родна фирма прави завод за лекарства във Виетнам | StandartNews.com

Откриваме служби за икономически връзки в Дубай и Риад

Български компании планират сериозни инвестиции в чужбина. Това стана ясно на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с над 40 търговските аташета зад граница. Търговският ни съветник във Виетнам Александър Александров посочи, че само за една година стокообменът с тази страна е нараснал с 20 млн. лв. и достига 90 млн. лв., а няколко български компании подготвят инвестиции за разкриване на производства там като завод за рециклиране на отработени масла и завод за антибиотици.

От страна на Виетнам пък има интерес на пристанище Варна да се създаде хъб за преработване на виетнамски стоки. По този повод предстои посещението на 200 виетнамски бизнесмени на делови форум в морския град. Китайска компания пристига в края на август в Казанлък с проект за създаване на предприятие за производство на розово масло, каза търговският аташе в Пекин Стоян Николов. Българска компания пък е заявила инвестиционен проект за 100 млн. евро за изграждане на соларна електроцентрала в Казахстан, като модулите ще бъдат изработени в България, съобщи търговският съветник в Астана Момчил Димитров. Друга наша фирма вече строи завод за производство на фасадна облицовка в една от свободните зони в Казахстан. В САЩ има заявен интерес към внос на храни, висша дамска мода и продукти от етерични масла от България.

Като особено перспективни Лукарски определи пазарите извън ЕС. Такива пазари са САЩ, Близкия и Далечният изток, като най-сериозни са Индия и Китай, както и бивши съветски републики от Средна Азия, заяви Лукарски. Сериозни възможности за български компании има и в Бразилия, където с изнесени производства може да се обслужва цяла Южна Америка.

Подготвя се откриването на Служби по търговско-икономически връзки (СТИВ) в Дубай и Риад. Те ще се финансират съвместно от държавата и работодателските организации на принципа на публично-частно партньорство. Към момента в търговските ни служби има 57 съветници в общо 42 страни.

Търговските аташета с безсрочен мандат

Да бъде премахнато ограничението от 4 години на мандатите на търговските ни аташета зад граница, предлага министърът на икономиката Божидар Лукарски. "Мнението и на бизнеса, и на министерството е, че тези хора извършват специфична дейност, свързана с изграждането на сериозни контакти в чужбина. Това е дълъг процес, който не трябва да бъде ограничаван в рамките на 4 години, колкото е мандатността на дипломатическата служба, и всичко да започва наново от следващия търговски съветник", каза Лукарски. Предстои той да обсъди идеята с външния министър Даниел Митов. Всяка година Министерството на икономиката ще прави атестация на работата на търговските аташета, в която ще се вземат предвид оценките и на работодателските организации. В момента се извърша атестацията за тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай