Рискови са проекти за 853 млн. лева

Рискови са проекти за 853 млн. лева | StandartNews.com

София. Договорите за саниране също са сред проектите, които са оценени като "среднорискови", стана ясно след заседание на Комитета за наблюдение на ОП "Регионално развитие". Общо 28 проекта на стойност 711 млн. лв. са оценени като "среднорискови".

Други 40 договора за 142 млн. лв. са оценени като "високорискови" и за тях опасността да не се случат е най-голяма. Така общата сума на рисковите проекти е 853 млн. лв. Проектите основно се бавят заради обжалвания на участниците в процедурите по Закона за обществените поръчки, обясни регионалният министър Десислава Терзиева.

През октомври ще стане ясно от кои от тези проекти държавата трябва да се откаже, за да не загубим пари от ЕС. В момента се подготвят нови проекти, които в случай на нужда да ги заменят скоростно, като се работи по проекти за градска среда, здравеопазване и пътища. Относно замразените плащания по четири проекта по ОПРР на стойност 90 млн. лв., Терзиева обясни, че Министерството на регионалното развитие все още чака предварителния одит от Брюксел с конкретните забележки, поради които средствата ни бяха временно спрени.

Вече са предприети нужните действия, така че да бъдат изчистени проблемите, които фигурират в общите забележки, с които министерството се е запознало. Проблемните проекти са проверени отново. Констатирани са нарушения в проекта за доставяне на пожарни с бенефициент МВР. Пропуски не са констатирани в проекта за градски транспорт на Бургас. От своя страна България вече е наложила финансови корекции в другите два проекта - за превръщането на Асеновград в туристическа атракция и за по-лесен достъп в Университета за архитектура, строителство и геодезия, който обаче Брюксел не е взел под внимание и затова има забележки по тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай