Ресторантьори: Намаленото ДДС ни спаси

Това твърди шефът на асоциацията Ричард Алибегов

Ресторантьори: Намаленото ДДС ни спаси | StandartNews.com

Двойното намаляване на ДДС успя да спаси повече от 70% от бранша - веднъж намаляването за храни и напитки, втори път за виното и бирата. Това каза председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов в ефира на БНТ тази сутрин

"Като цяло спадът в туризма в България е над 80%, има спад от над 90% от външен туризъм. Нищо не се случи на морето, а в големите градове има абсолютна липса на туристи", коментира браншовикът. В момента пък спадът е над 45%, но въпреки това няма освобождаване на персонал заради мярката "60 на 40". За възстановяване на сектора обаче е рано да се говори.

Алибегов прогнозира, че през есента може отново да има спад в сектора, тъй като ситуацията в Европа, където броят заразени расте, не е добра.

"Хората очакват втора вълна и специално в нашия сектор сме притеснени от ситуацията навън, защото това означава, че няма да се пътува", каза Алибегов. Същите са прогнозите и по отношение на зимния сезон, който по думите на Алибегов не е толкова мащабен, колкото летния, и може да пострада.

Относно затварянето на летните тераси, експертът посочи, че напитки и храна може да се консумират и отвън, не само вътре в заведенията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай