Радев за газопровода: Щастливи сме, че Сърбия намери решение

Президентът е в Ниш за откриването на връзката между двете дръжави

Радев за газопровода: Щастливи сме, че Сърбия намери решение | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Знаете, че имаше забрана от страна на Русия към всички кандидати от ЕС за този газопровод. Така че единственото решение за него беше да се направи с Азербайджан и Армения. Щастливи сме, че Сърбия намери решение.

Това каза президентът Румен Радев по време на официалното откриване на газовата връзка между България и Сърбия в Ниш, предаде БГНЕС. Коментарът му бе направен в присъствието на сръбския президент Александър Вучич и този на Азарбейджан Илхам Алиев.

"Газопроводът с България ще диверсифицира източниците на газоснабдяване за Сърбия, и ще засили националната сигурност на страната. Ще можем да купуваме газ и на свободния пазар", каза от своя страна Вучич.

Интерконекторът е с капацитет 1 милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут. Тръбата позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов коридор. По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки – от България към Сърбия и обратно.

Българо-сръбската газова връзка е с дължина 170 километра. 62 километра от тях са на българска територия. Интерконекторът започва от Нови Искър край София и продължава до Ниш в Сърбия. Газовата връзка е един от основните проекти за подобряване на енергийната свързаност в Югоизточна Европа и за диверсификация на доставките на природен газ. През февруари тази година бе даден старт на строителството на газовата връзка на българска територия и определиха изграждането ѝ като важна стъпка за развитието на региона.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай